Spirituele symbolen analyseren

Waarom symbolen analyseren?

Het interpreteren van dromen is een waardevolle manier om met het onderbewuste in contact te komen. Alle indrukken, beelden of ervaringen die je ervaart of oproept, daar kan je je mee identificeren of gelijk aan worden. Als we met die beelden in contact komen, krijgen we toegang tot de ‘weg’ ook wel een helder inzicht, innerlijke gids of stem genoemd. Ontdek wie je echt bent!

Als je leert om op die stem te vertrouwen, hem te horen, te volgen of zelf mee kan communiceren, zal je er veel beter in slagen om je weg in het leven te vinden.

Een droom of beeld reflecteert meestal hoe de situatie is op dat eigenste moment, maar geeft zelden een rechtstreekse oplossing, maar via symbolen wel de middelen weer aanreiken voor een oplossing.

Je kunt je Spirit of gidsen zelf vragen om tekens, boodschappen, wijsheid, energie of symbolen als je ondersteuning nodig bent. Misschien heb je wel een diep verlangen.

Grimoire en dagboek

Schrijf alle beelden, dromen, symbolen, boodschappen die in je opkomen in je grimoire en of dagboek. Wordt bewust van de dromen, die een krachtige en blijvende boodschappen voor jou in zich dragen. Welke boodschap heeft de beelden, symbolen voor jou, hoe staat die boodschap in verband met je huidige leven?

Creatief een boodschap analyseren

Wil je zelf je droom, beelden, tekens, symbolen of gidsen analyseren, uitwerken en begrijpen, dan is een intuïtieve en ontvankelijke houding essentieel. Stel je open voor de beelden, symbolen die zich aandienen. We komen dingen over ons zelf te weten, krijgen inzicht, en zo kunnen we ons zelf helen, opladen en versterken.

Het belangrijk dat je kennis gaat ontwikkelen van symbolen en dat je er creatief mee leert om te gaan, dat je er mee leert te spelen.

Voorbeeld een beeld kan door eeuwen veranderen, maar de inhoud, de kracht en de dynamische energie hetzelfde blijven. Manieren van transport: een huifkar ziet er anders uit dan een auto. Ze hebben dezelfde doel en de energie van beide zijn hetzelfde.

Volgens de sjamanen heeft een beeld of symbool 64 betekenissen, dat is acht maal acht, evenals de vakjes op een schaakbord. Het kan zijn dat de beelden en symbolen cultuurbepaald zijn.

Als je de betekenis van een droom of symbool wilt achterhalen, kan je alle voor jou bekende betekenissen, of met alles wat je over het symbool kunt vinden in boeken en op internet samenvoegen. Je kunt over het beeld of symbool mediteren.

Symbolen hebben een dubbele betekenis, positief en negatief. Spreekt het je positief aan, dan kan je het gebruiken om je te versterken of bekrachtigen. Spreekt het je negatief aan, dan kan het zijn dat je er in (een ver genetisch) verleden ooit een slechte ervaring mee hebt gehad. Erken het.

Een symbool krijgt pas waarde als men een bepaalde betekenis verbindt of gevoel krijgt.

Gevoelservaring

Je kunt gevoelservaring vergelijken met je dromen. Er blijft een gevoel bij van wat er in de droom gebeurt. Het lichaamsgebied waar we de gevoelservaring het vaakst tegenkomen is de romp: keel, hart, zonnevlecht, maag en kom van het bekken. Je wordt hiervan bewust door bijv. een kramp in je darmen, opkomend verdriet, een beeld, een herinnering of gewoon door iets wat je intuïtief weet.

Stel, je merkt een vertrouwd gevoel ergens in je lichaam en dan zeg je O, ik weet het al wat het is.

Gevoelservaring communiceert vooral door middel van symbolen, waaronder beelden, emoties, herinneringen, fysieke gewaarwordingen en overtuigingen.

Als we met betrokken aanwezigheid aandacht geven aan de gevoelservaring die zicht in ons lichaam aandient en als we er een relatie mee aan gaan en beschrijven wat we voelen, komen steeds meer symbolen naar boven. terwijl we de gevoelservaring in ons lichaam volgen, moeten wij de meest geschikte woorden gebruiken die wij kunnen vinden om deze symbolen te beschrijven.

Het woord vinden die het beste resoneert met de gevoelservaring, moeten we ook kijken woorden te gebruiken die minder geschikt zijn voor ons gevoel.

De woorden vinden die het beste beschrijving geven van de gevoelservaring in ons lichaam, die woorden vervolgen uitproberen om te zien of ze goed passen en eventueel betere woorden vinden , noemen we resoneren. Het lijkt een beetje op het spelletje koud en warm. Je kunt hieronder gebruik maken van de onderstaande oefeningen: associatie – woorden, reeksen maken en vervolgens oefening Wijsheid van het lichaam ontvangen.

Als onze kijk op de gevoelservaring verandert en we erkennen dat, geven we haar de ruimte om te veranderen en zich te transformeren. Zo kunnen de oude en vastzittende energie die zich erin opgesloten zitten vrijkomen. Voelen we een energetische verandering.

Als de woorden die we kiezen niet precies kloppen of een analyse bevatten, trekt de gevoelservaring zich terug krimpt ineen, sluit zich af, wordt zwijgzaam of verdwijnt tijdelijk.

Symbolische categorieën

Tarot en orakels zijn heel erg fijn om mee te werken om de symboliek te leren kennen.

Waarnemingsoefening

Om te weten te komen wat jouw dromen te vertellen hebben,

 • Noteer je de eerste indrukken
 • Wat valt je het eerst op?
 • Wat voel je erbij?
 • Wat was je eerste gedachte of gevoel over de betekenis je droom of symbool?
 • Ga dan kijken naar de details, sla niets over. Let op kleuren, bewegingen, houdingen

Associatie – oefeningen

vrij schrijven: schrijf op wat er in je op komt, blijf schrijven, trek je niets aan van grammatica regels.

Reeksen maken van woorden

voorbeeld

leeuw – kracht- moed – sterk – jungle – bomen – koning – leiderschap – krachtdier – gids – zon – licht – dag – donker – kwaad – dapperheid – samenwerking – creativiteit – intuïtie – verbeeldingskracht.

Het is een creatief proces om het op gang te brengen. Associatie-methoden kunnen de poorten openen naar vele regionen van het onbewuste.

Sommige associatie woorden zijn oppervlakkig, maar andere hebben een persoonlijke lading. Laat je hierdoor leiden, met woorden die een lading hebben.

Waar komt die lading vandaan? Zijn ze oppervlakkig of diep, komen ze uit je hoofd of uit je buik, welke energie dragen ze?

nog een methode,

 • Benoem de dingen, symbolen die in je beeld of droom hebt waargenomen.
 • Beschrijf de dingen en symbolen zo volledig mogelijk.
 • Geef voor elk van die dingen en symbolen een associatie, waarbij je lading voelt.
 • Maak een zin met je associatiewoorden, waarin het woord ik voorkomt: niet te lang denken
 • Lees de zin als een boodschap van je zelf aan je ego

voorbeeld

Draak, vuur, poort, licht, zwart

 • draak: bewaker
 • vuur: hart
 • poort: energie
 • Licht: zuiverheid
 • zwart: mysterie

Ik voel dat mijn bewaker van mijn hart de energie heeft opengesteld voor zuiverheid en mysterie. De boodschap zie ik als uitnodiging voor kennismaking voor zuiver mysterie. In termen van de droom mijn draak (ego) wordt getemd en zich laten leiden door zuiverheid en mysterie.

Een dialoog

Het kan fantastische methode zijn voor duidelijkheid of een herbeleving van een beeld.

Stel vast met welk symboolfiguur of beeld je in dialoog wilt gaan. De beste manier is te beginnen met een vraag.

 • Wie ben je?
 • Waarom kom ik je tegen?
 • Wat heb je mij te vertellen?
 • Wat wil je van mij?
 • Welke les wil jij mij leren?
 • Wat kun je mij geven?

Bedank je gesprekspartner

Oefening Wijsheid van het lichaam ontvangen

We gaan met deze methode bekijken hoe de gevoelservaring reageert om de juiste woorden te vinden. Je kunt daarbij de woorden gebruiken van het schrijven van associatie woorden.

Grond jezelf en gebruik de basisoefening in je in je lichaam komen.

Vraag je lichaam waarvan het je bewust probeert te maken (algemeen of specifiek patroon)

Laat je lichaam tot rust komen en wacht tot zich iets aandient. Dat kan even duren en kan heel subtiel zijn. Je kunt een emotie ervaren, fysieke gewaarwording hebben, een herinnering krijgen of een beeld krijgen.

Laat wat zich aandient met een betrokken nieuwsgierigheid bij je binnen komen. Erken het en probeer het zo goed mogelijk te beschrijven. Onderzoek wat voor soort contact met je wilt.

Blijf erbij en breng een relatie mee tot stand. Laat het weten dat je alle tijd hebt. Blijf er met je gevoel in doordringen en probeer het zo goed mogelijk te beschrijven.

Als er symbolen bovenkomen, beschrijf die dan met woorden, Laat de woorden door je lichaam gaan en pas ze zo goed als je kunt aan, als dat nodig is. Durf te struikelen, durf het ongemak van niet weten te voelen, tot dat zich in je bewustzijn een nieuwe eigenschap aandient die je een stem kunt geven.

Terwijl je beschrijft wat je opmerkt, probeer met je gevoel te ontdekken:

 • Welke kenmerken van het symbool je allemaal kunt benoemen
 • Hoe het symbool aanvoel van zijn eigen standpunt
 • of het symbool een emotionele kwaliteit heeft
 • Wat het symbool verlangt
 • Waar het symbool bang voor is
 • Wat het symbool wil dat er wel of niet met jou gebeurt

Blijf de gevoelservaring voortdurend erkennen en laat haar weten dat je begrijpt wat zij met je deelt.

Als je zover bent, voel dan wat een goede gelegenheid is om af te sluiten.

Neem even de tijd om de voelen wat er veranderd is.

Laat de gevoelservaring weten dat je naar haar zult terugkeren en uit je dankbaarheid jegens haar en je lichaam.

Breng jezelf weer rustig terug.

Je begint te zien, te voelen en waar te nemen hoe je je kunt afstemmen op allerlei tekens en symbolen. Je stelt je open voor de boodschappen van de spirituele wereld. Je gaat inzien hoe en wanneer je schadelijke energieën kunt loslaten, angst en bezorgdheid kunt overwinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!