Grimoire en Boek der Schaduwen

Een Grimoire en een Boek der Schaduwen worden veel door heksen bij gehouden.

De term zou afkomstig zijn van Aleister Crowley (beroemde magiër uit de vorige eeuw), en overgenomen door Gerald Gardner (de oprichter van Wicca). Door de jaren heen is de betekenis ervan enigszins veranderd. Het is een voornamelijk een term uit de heksenrij.

Meestal wordt er twee boeken bijgehouden. Een grimoire voor kennis en Boek der Schaduwen een dagboek om je ontwikkeling bij te houden en terug te blikken.

Tegenwoordig worden zowel persoonlijke bevindingen als de kennis vaak in hetzelfde boek opgeschreven.

Je kan dus een traditionele Grimoire opzetten en alle informatie die je tegenkomt erin bundelen, maar je kan de informatie per moment toevoegen. Hierdoor ontstaat er een magisch dagboek waarbij je terug kunt bladeren om te kijken hoe je eerdere momenten hebt beleefd en krijg je inzicht in je groei. Het is gewoon heel nuttig.

Wat is een Grimoire?

Een Grimoire is een persoonlijke naslagwerk. Hierin verzamel je alle magische informatie die je wilt onthouden. Er zijn geen vaste richtlijnen voor. Het bevat bijv. rituelen, recepten, eigenschappen van kristallen, betekenissen van je krachtdieren, aantekeningen en aanwijzingen die je zelf belangrijk vindt.

Wat is een Boek der Schaduwen?

Een Boek der Schaduwen is meer een dagboek ook wel een spiegelboek genoemd. Hierin worden bijv. ervaringen, dromen, visioenen, gevoelens genoteerd.

Waar begin je?

Het maakt niet wat er ook in staat of hoe het boek er ook uit ziet, het is voor iedereen persoonlijk. Er is geen juiste of verkeerde manier om ze te gebruiken.

Het is een boek van kennis is voor jezelf en bevat alle informatie die jij belangrijk vindt om te onthouden of het een fysiek boek of een digitaal bestand is. Je hoeft echt geen dure of luxe boek te kopen. Bijhouden via document op computer of telefoon is ook prima. Eigenlijk alles waar je op kunt documenteren is geschikt voor het Boek der Schaduwen.

Wat kun je allemaal Grimoire en Boek der Schaduwen schrijven?

Om maar een voorbeeld te noemen, je dromen, visioenen schrijf je op in je dagboek en de betekenissen schrijf je op in Grimoire.

 • kruiden, edelstenen en hun werking.
 • Seisoenen
 • Rituelen
 • Grondingen en Meditaties
 • Maanfases hun betekenis
 • Maanleggingen
 • Betekenissen symbolen, bloemen, dieren, planten, bomen, geuren
 • Informatie en aantekeningen die belangrijk voor je zijn
 • Dromen, beelden, Tekens en boodschappen die je ontvangt
 • Schrijf alle gevoelens of energieën op die je ervaart.
 • Van wie is het? Van jezelf? Iemand anders? Omgeving?
 • Kun je het gevoel loslaten of transformeren?

Jou persoonlijke bevinden, tekens, gevoelen, symbolen ect. heeft voor iedereen een andere betekenis. Je kunt hierbij een basis oefening (ook voor het loslaten en transformeren) er voor bij gebruiken.

Alles wat je aanspreekt zoals gevonden veren, bloemen, quotes, affirmaties, spreuken kun je erin plakken. Schrijf de reden erbij waarom je deze hebt uitgekozen. Hoe persoonlijker je boek wordt, hoe sterker de energie.

Kijk vooral naar wat goed voelt en werkt. Het is ook niet nodig om beide bij te houden.

Zelf gebruik ik een subjectboek voor kennis en om een dagboek bij te houden. Deze kun je makkelijk verdelen in verschillende categorieën, daarna worden ze gebundeld in een map. Het voordeel hiervan dat je de indeling erg makkelijk kunt wijzigen, toevoegen of wat niet meer dient verwijderen.

Heb ik geen boek bij de hand, noteer ik via de mail (als concept) en schrijf ze thuis over.

Wat leert de beide Boeken Grimoire en Boek der Schaduwen ons?

Vertrouwen krijgen in jezelf komt vaak niet vanzelf. Hoe weet je dat je op jezelf en of je intuïtie kunt vertrouwen. Om alles op te schrijven wanneer je een bepaalde ingeving krijgt zonder je weet waarom of waar die vandaan komt. Kies ervoor om ernaar te handelen en erop te vertrouwen, dan merk je de verschillen beter op. Welke symbolen komen herhalend terug in je dromen, beelden op straat. Wat betekend het voor je? Zo kun je erachter komen bijvoorbeeld bij de volle of nieuwe maan als je een beetje een kort lontje hebt. In een bepaalde omgeving je humeur omslaat. Dit kan duidelijkheid geven over wat het patroon is. Probeer een handelingen te creëren die bij je past.

Je leert meer bewust worden, meer inzicht te krijgen, versterken van je eigen energie en je innerlijke kracht daarvan. Het ondersteund manifestatie. Het gaat erom dat je leert om je eigen energie te richten om dingen teweeg te brengen. Een spiritueel inzicht is een proces dat constant in ontwikkeling is. Het ondersteund ook je ontwakingsproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!