Edelstenen per element

Elementenmagie: Het vibratie niveau van de edelstenen wordt aangestuurd door de elementen.

Alles om ons heen is af te leiden naar de 5 elementen. Aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Aangezien alles op aarde uit deze vijf elementen bestaat, heeft ook alles een combinatie van deze eigenschappen. Neem dit vooral niet te letterlijk, maar zoek naar de betekenis.

Aarde is al het materiële, datgene wat zorgt voor vorm en stevigheid. Water is elk vloeistof. Vuur is alles wat straalt en glanst. Lucht is al het gasvormige en Ruimte is alle leegte. Een mens bestaat immers ook uit vloeistof, vaste stof, lucht, energie en ruimte.

Ze komen in sjamanisme naar voren en spelen zowel in het oude Egypte en Griekenland ook in religies als het Boeddhisme en Hindoeïsme een belangrijke rol. 

Wanneer je een edelsteen vasthoud zal de elektromagnetische energiesignatuur van die edelsteen, de systemen van je lichaam, hoofd en geest resoneren met zijn energieniveau. Deze systemen zijn onderverdeeld in vijf categorieën: fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Elk vibratie niveau wordt aangestuurd door één bepaald element:

  • Aarde – Fysiek – Stier, Maagd, Steenbok
  • Vuur – Energetisch – Ram, Leeuw, Boogschutter
  • Water – Emotioneel – Kreeft, Schorpioen, Vissen.
  • Lucht / Wind – Mentaal – Tweelingen, Weegschaal, Waterman
  • Storm / Ruimte – Spiritueel

Als je eenmaal begrijpt op welk niveau de elektromagnetische energie van een steen voornamelijk werkt, kun je bepalen met welke elementaire kracht het mineraal resoneert.

Veel stenen zijn een match van elementaire energieën omdat ze door hun chemische samenstelling en vibratie een breed spectrum aan frequenties bestrijken. In deze gevallen kunnen stenen worden gebruikt voor de eigenschappen van beide elementen. Als je eenmaal hebt besloten welke elementaire kracht meer balans nodig heeft, kun je een beroep doen op je intuïtie om de juiste steen of combinatie te vinden.

Aarde

Aarde als stabiele kracht

Element aarde is de meest vaste vorm van de 5 elementen. De stabiliteit van de grond onder je voeten. De voedingsbodem om vanuit te groeien en waar de wortels stevig in verankerd worden.

Op spiritueel niveau zorgt binding met aarde voor stabiliteit & zekerheid. Het is een vrouwelijk element met kalme, harmonieuze en beschermende eigenschappen. Aarde vormt de basis, is concreet, structureel, betrouwbaar en geeft fundering. De wisselende seizoenen tonen een constante wisselwerking tussen geboorte en dood, waardoor het element aarde ook staat voor vruchtbaarheid.

Als element aarde in balans is, kan je makkelijker accepteren wat er is. Je voelt je geaard en veilig. Je staat stevig voor datgene wat jij belangrijk vindt en wie je bent.

Met Element Aarde kies je voor vertrouwen, stabiliteit en zekerheid. Aardetekens hebben een sterk doorzettingsvermogen, zijn loyaal, geduldig, kalm, rustig en voorspelbaar en pakken een uitdaging met beide handen aan. 

Edelstenen die verwant zijn aan het element aarde resoneren met het fysieke. Ze helpen onze energie te reguleren en zorgen voor structuur in ons leven. Je kunt ze gebruiken als ondersteuning in situaties waarin je je moet aanpassen aan veranderingen zoals een verhuizing, een nieuwe baan, het einde van een relatie, een verandering in je fysieke lichaam. en ze helpen je lichaam en geest met elkaar te verbinden.

Aarde is het element van het noorden.

Aardestenen stimuleren en balanceren het eerste aardsterchakra (15 a 30 cm onder de voetzolen) en eerste chakra (de basis / stuit, onderaan de wervelkolom)

Amber, Ammoniet, Apolylliet, labradoriet, Boij Steen, Obsidiaan, Aventurijn, Bloedsteen/Heliotroop, Jaspis, Hematiet, Mosagaat, Prehniet, Pyriet, Lava, lapis lazuli Gabro, Onyx, Peridoot, Rhodoniet,

Water

Water als flexibele kracht

Element water is de meest veranderlijke vorm van de 5 elementen. Water is een enorm krachtig en tegelijk ook zacht element. Water is vloeibaar en moet stromen. Water kan zachtjes kabbelen zoals een riviertje, maar ook verwoestend werken.

Water heeft een reinigende & helende werking en wordt op spiritueel vlak gelinkt aan gevoel & emoties. Eveneens wordt het gelinkt aan intuïtie en het onderbewustzijn. De subtielere betekenis van element water is te vinden in het spreekwoord ‘Ik voel het aan mijn water’. Water zuivert, verzacht, geneest & geeft ruimte aan de emoties die we voelen, waarvan ‘liefde’ de krachtigste is. Eveneens is dit het element die het dichtste bij de maan staat. Emoties zijn niet goed of slechts, we voelen wat we voelen. We hebben wel de keuze hoe we er vervolgens mee omgaan. 

Als dit element in balans is voel je je verbonden met je gevoelens en emoties en buig je makkelijk mee met de flow van het leven.

Element water zorgt voor compassie, liefde en is leven gevend. Mensen met veel eigenschappen van dit element zijn zorgzaam en brengen graag mensen samen. 

Edelstenen die gelinkt worden aan het waterelement heersen over onze emoties en de lichaamssappen. Deze stenen helpen je om je gedachten, meningen en gevoelens tot uitdrukking te brengen. Daarnaast zijn ze geschikt om je communicatie te verbeteren en hoe je ware zelf kunt uiten. Ook nuttige stenen bij relatieproblemen en wanneer je een nieuwe liefdespartner zoekt.

Het Element Water hoort bij de windrichting van het Westen en het jaargetijde De Herfst.

Waterstenen geeft respons op de vierde chakra (hart) en vijfde chakra (keel).

Amazoniet, Ammoniet, Aquaaura Kwarts, Aquamarijn, Astrofylliet, Agaat, Chrysocolla, Chrysopraas, Dioptaas, Groene Aventurijn, Groene Calciet, Morganiet, Opaal, Groene Toermalijn, Kattenoog, Kunziet, Parel, Pehriet, Larimar, Rhodochrosiet, Rozenkwarts, Rubelliet, Smaragd.

Vuur

Vuur als transformerende kracht.

Element vuur is het krachtigste element van de 5 elementen. Vuur geeft warmte, energie en heeft een transformerende werking. 

De kwaliteiten van element vuur zijn transformatie, gedrevenheid, energie. Als vuur in balans is, voel je inspiratie om dingen aan te pakken, creëren en te ondernemen.

De warmte van vuur brengt energie en staat voor kracht en passie, maar ook voor vernietiging. Vuur vernietigt, maar maakt ook weer plaats voor iets nieuws. Zoals een feniks wordt herboren uit z’n eigen as, zet vuur aan tot transformatie. 

De subtielere betekenis van element vuur is te vinden in het spreekwoord ‘in vuur en vlam’. Wat zoiets betekent als erg opgewonden zijn. Ons ‘innerlijk vuur’ bestaat uit ons enthousiasme, passie, assertiviteit, wilskracht en energie.

Vuur is afhankelijk van de andere elementen om te kunnen bestaan. Het heeft brandstof nodig (aarde) en zuurstof (lucht). Ook heeft het ruimte nodig om te kunnen blijven branden en water kan ervoor zorgen dat het vuur dooft.

Edelstenen en mineralen van het element vuur versterken de energiesystemen in het lichaam en brengen ze in evenwicht.

De drie astrologische tekens die door lucht worden gedomineerd zijn Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Vuur is het element van het zuiden.

Deze edelstenen staan in voor de vitaliteit van de tweede (Heiligbeen/Sacraal, gebied rond de navel) en het derde chakra (zonnevlecht, de plek precies onder je borstbeen, is de plek waar je kriebels in je buik voelt. ) en stimuleren de voortplanting en spijsvertering. Daarnaast helpen deze vuurstenen je om actie te ondernemen en om je eigen energie in je wereld te zetten.

Ametrien, Carneool, Citrien, granaat, Groene Calciet, Helder Calciet, Imperial Topaas, Larimar, Lava, Luipaard Jaspis, Rodochrociet, Malachiet, Mystiek Merliniet, Mangano (roze) Calciet, Polichroom Jaspis, Rhodoniet, Tijgerijzer, Tijgeroog, Orange Vuurcalciet, Vuuragaat, Zinkiet, Zonnesteen

Lucht – Wind

Element lucht is de meest vrije vorm van de 5 elementen. Je kan het niet zien, maar wel voelen. Lucht is letterlijk de zuurstof die we inademen. De wind die langs je gezicht waait en de bladeren en zaden op de grond beweegt van de ene plek naar de andere. Lucht is mobiel. Het beweegt, zorgt voor beweging, is overal en heeft een verbindende werking. Want wat zit er tussen jou en het dichtstbijzijnde object? Lucht is prana. Prana is energie, adem: dat wat alles op aarde van levenskracht voorziet en verbindt.

Op spiritueel niveau staat het element lucht voor communicatie & denken, de geest, het intellect, logisch denken, het Oosten en de lente. 

De subtielere betekenis van element lucht is te vinden in het spreekwoord ‘dat geeft lucht’. Wat zoiets betekent als dat het ruimte geeft.

Als element lucht in balans is ben je oplossingsgericht en kan je met je gedachten het negatieve ombuigen naar iets positiefs.

Lucht zorgt voor een zuurstof in je lichaam via een goede in en uitademing. De locatie van element lucht is rondom je borst, longen en hart. Dit is de plek waar je jezelf kan openen of gesloten houden.

Het element zorgt voor spontaniteit, speelsheid en ogenschijnlijk gemak. Plezier maken en vrijheid zijn vaak belangrijke waarden voor mensen met veel eigenschappen van dit element.

De drie astrologische tekens die door lucht worden gedomineerd zijn Tweelingen, Weegschaal en Waterman.

Het Element Lucht hoort bij de windrichting van het Oosten en het jaargetijde De Lente.

Het element lucht heerst over de zesde chakra (zesde oog) en het zevende chakra (kruin chakra boven het hoofd).

Edelstenen die horen bij het luchtelement domineren het mentale aspect van de mens en slaan een brug tussen de ratio en de spirituele wereld. Dit zijn poorten naar spiritueel zicht en mentale processen. Ze leren je om je beter te concentreren, nieuwe vaardigheden op te doen en wakkeren je intuïtie en helderziendheid aan. Tot slot stimuleren ze de ademhaling en allerlei hersenfuncties.

amethist, ametrien, apatiet, charoiet, fluoriet, labradoriet, lapis lazuli, maansteen, seleniet, sodaliet

Ruimte – Ether

Element ruimte is het minst tastbare element. Het is niet iets wat je om je heen ziet, maar wel iets wat je voelt en ervaart in je leven. Er is geen begin of einde. Alles is met elkaar verbonden. Niet alleen via lucht, maar ook via energie. Alles ontstaat, bestaat en vergaat in de ruimte.

Alles ontstaat vanuit ruimte, bestaat in ruimte en lost weer in ruimte op. Het sjamanisme noemt dit element ‘spirit’: een alles verbindend kosmisch veld dat geen begin en geen einde heeft. In deze vibrerende ruimte, in het sanskriet “Akasha” genoemd, is alles door middel van ether met elkaar verbonden.

Niet alleen mensen, dieren, planten, maar ook planeten, sterren tot en met ons bewustzijn. Je zou dit element kunnen vergelijken met een onmetelijke ruimte die niet gevuld is met lucht maar met energie.

De energie van deze element ontstaat door synchrone combinatie van de frequenties van de andere vier elementen. Deze energie kan elk chakra of niveau van het lichaam, denken en geest activeren, omdat de energieën van alle elementen hierin zijn opgenomen.

Je merkt de mogelijkheden van dit element als de andere vier elementen in balans zijn. Je hebt als mens eigenschappen van alle vier de elementen nodig in je leven om de ruimte te voelen om jezelf te zijn.

Element ruimte is een gevoel die voor iedereen anders is. Je ervaart je ruimte door jouw aandacht.

Als het element in balans is, voel je ruimte in je leven. Er is genoeg tijd, genoeg ruimte voor je emoties, genoeg tolerantie, energie etc. Je ervaart alles precies zoals het zou moeten zijn. Niet teveel, niet te weinig. Je sluit je niet volledig af van de ervaringen die je doormaakt, maar je laat je er ook niet helemaal door meeslepen. In plaats van weg te willen rennen, voel je je de ruimte in jezelf.

Element ruimte in balans zorgt voor vrijheid omdat je je niet laat leiden door alles wat je wel of niet hebt of door alles wat buiten je om gebeurt. Je voelt je verbonden met jezelf en de andere vier elementen. Als een probleem zich voordoet, dan los je dat op vanuit de kracht van de elementen. Je kan daarbij vertrouwen op je intuïtie.

Het vijfde element is niet zo gemakkelijk waar te nemen en toch is het overal aanwezig. Ruimte gaat over gewaarwording. Dit vijfde element biedt als het ware de ruimte voor de andere elementen om te bestaan.

De kwaliteiten van ruimte zijn, grenzeloosheid, universeel, eeuwig, vormloos.

Storm / Ruimte is verwant aan het zielster chakra. Bevindt zich ongeveer 15 cm boven het hoofd. Via deze chakra beleven we ons hoogste spirituele energieën en inzichten.

Deze edelstenen worden gebruikt wanneer er grote transformatie (belangrijke veranderingen), zuivering, en het radicaal het herstel van het dynamisch evenwicht noodzakelijk zijn.

Argoniet, Astrofylliet, Bergkristal, Diamant, Hermiforliet, Herkimer kwarts, Isis kwarts, Pietersiet, Serafiniet, Tibitaans kwarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!