Element vuur symboliek en betekenis

“Tijd is het vuur waarin wij branden.” ~ Delmore Schwartz

Element Vuur Inhoudsopgave

Symboliek en betekenis van het vuurelement

De eerste mens die iemand adviseerde om niet ‘met vuur te spelen’ was waarschijnlijk geen moeder, maar een sjamaan die de schoonheid en woede van het Vuurelement goed kende. Vanuit spiritueel perspectief vertegenwoordigt Vuur onze passies, dwang, ijver, creativiteit en motivatie (zoals in: “steek er een vuur onder!”).

Het Element Vuur heeft een grote kracht voor het smeden van wilskracht en vastberadenheid. Het is ons innerlijke licht en een levend symbool van het goddelijke vuur dat in elke ziel brandt. Net als andere Elementalen betekent dit dat Vuur een vorm heeft op het Aardse vlak en in spirituele rijken. Het is een energiebron die zorgvuldige gematigdheid en controle vereist, anders ZULT u zich verbranden (of anders “burn-out”).

Het Vuurelement heeft grenzen nodig, zodat je het kunt verzorgen en voeden als de kolen beginnen te doven. Of het nu gaat om het haardvuur, dat het hart van het huis is, of om een ​​ritueel vuur waarbij mensen en salamanders magie tot stand dansen, de inherente aard van vuur is brandbaar en ongebreideld, vooral in combinatie met luchtenergie . Om deze reden, als je net begint te werken met Elementalen, wordt je sterk aangeraden om te beginnen met de Aarde als je grondingshoeksteen en door te gaan naar andere Krachten naarmate je groeit.

Vuur verteert, maar niet zonder licht en warmte terug te geven. Het straalt zonder spijt en doet de duisternis oplaaien met allerlei alchemistische bewegingen. Er wordt gezongen: “Kom met mij dansen! Neem je trommel mee! Laat je hartslag horen; geef jezelf over aan de trance.”

Een beetje dieper kijken

De Griekse filosofie classificeert Vuur als een van de vier fundamentele elementen die verband houden met passie en macht. Vuur was zo belangrijk dat er een held, Prometheus, voor nodig was om het van de zon te stelen, zodat de mensheid kon overleven (een prestatie waarvoor de God hem heeft gestraft!).

Heraclitus, een filosoof uit Griekenland, bood een zeer interessant kijkje in het element Vuur en zijn verbinding met onze ziel. Hij voelde dat de ziel zowel uit water als uit vuur bestond. De zoektocht van de eeuwige ziel is uiteindelijk om puur vuur te worden, wat we naar moderne maatstaven als ‘verlichting’ zouden kunnen beschouwen.

Het was niet de enige observatie die hij zijn tijd vooruit deed, inclusief het idee dat het universum voortdurend verandert en een theorie die de eenheid van tegenstellingen wordt genoemd en die neerkomt op het Wicca-aforisme ‘Zo boven, zo beneden’.

We kunnen Plato de eer geven dat hij Vuur de heilige geometrische vorm van de tetraëder heeft gegeven. Plato legde dit uit door te zeggen dat vuur geen groot aantal zijden nodig heeft om zijn scherpe werking te manifesteren. Neem als voorbeeld de intensiteit van een kleine groep witgloeiende kolen.

Filosofieën uit het Verre Oosten beschouwen vuur als krachtig en primair. De fysieke manifestatie ervan is onze stofwisseling. Mentaal vertaalt het zich in persoonlijke drive, intentie en verlangen.

De hindoeïstische/vedische traditie kent een godheid genaamd Agni, die niet alleen de zon is, maar ook vuur en bliksem. Agni accepteert offers, treedt op als boodschapper tussen hemel en aarde en blijft voor altijd jong dankzij het dagelijkse aansteken van zijn vuur. In dit stukje mythologie vinden we het Vuurelement als symbool van communicatie en onsterfelijkheid.

Je kunt niet anders dan denken aan vroege mensen die met een vuur in de lucht zwaaiden om signalen heen en weer te sturen. Wat onsterfelijkheid betreft: onze geest is als een vingerafdruk: wij behoren tot de sterren en de zonnen. Wij zijn van het vuur.

“Net zoals een kaars niet kan branden zonder vuur, kunnen mensen niet leven zonder een spiritueel leven.” ~ Boeddha

Vuur Element

Vuur als transformerende kracht.

Element vuur is het krachtigste element van de 5 elementen. Vuur geeft warmte, energie en heeft een transformerende werking. 

De kwaliteiten van element vuur zijn transformatie, gedrevenheid, energie. Als vuur in balans is, voel je inspiratie om dingen aan te pakken, creëren en te ondernemen.

De warmte van vuur brengt energie en staat voor kracht en passie, maar ook voor vernietiging. Vuur vernietigt, maar maakt ook weer plaats voor iets nieuws. Zoals een feniks wordt herboren uit z’n eigen as, zet vuur aan tot transformatie. 

De subtielere betekenis van element vuur is te vinden in het spreekwoord ‘in vuur en vlam’. Wat zoiets betekent als erg opgewonden zijn. Ons ‘innerlijk vuur’ bestaat uit ons enthousiasme, passie, assertiviteit, wilskracht en energie.

Vuur is afhankelijk van de andere elementen om te kunnen bestaan. Het heeft brandstof nodig (aarde) en zuurstof (lucht). Ook heeft het ruimte nodig om te kunnen blijven branden en water kan ervoor zorgen dat het vuur dooft.

Edelstenen en mineralen van het element vuur versterken de energiesystemen in het lichaam en brengen ze in evenwicht.

De drie astrologische tekens die door lucht worden gedomineerd zijn Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Vuur is het element van het zuiden.

Kleurcorrespondenties voor vuur

Als je een vuur ziet branden, zul je merken dat er veel kleuren zijn , afhankelijk van de hitteniveaus. Rood, Oranje en Geel bevinden zich doorgaans bovenaan het Vuur, waar het Luchtelement ze voedt. Blauw- en witgloeiende kolen bevinden zich op de bodem van het vuur.

Al deze kleuren beïnvloeden de persoonlijkheid van het Vuurelement. De energie, opwinding en uitbundigheid van het vuur komt bovenaan naar voren, maar zonder de zuiverheid van de blauwwitte sintels eronder zouden die bovenste vlammen hun glorie niet kunnen bereiken. Dit is een deel van de reden waarom vuur een complex element is om te begrijpen. Het kan branden van vreugde of woede, het kan levengevend licht en hitte of vernietiging bieden.

Een overwegend geel vuur heeft sterke zonne-ondertonen en is verbonden met het licht van onze geest. Een Oranje Vuur is iets actiever en vol stimulans. Als we naar Reds gaan, vinden we moed en potentieel agressiviteit. Donkerder rood komt overeen met onze verlangens en blauw-wit is het universele licht – de kracht van inwijding

Metafysische toepassingen voor het element vuur

Magisch gesproken valt Vuur onder de heerschappij van Venus – de planeet van passies. Bij rituelen en spreuken zijn Vuurenergieën van toepassing op alles wat verband houdt met je persoonlijke kracht, vindingrijkheid en manifesterende wil. Het kan ook moed, begin en gedrevenheid vertegenwoordigen. Vuur is actieve energie. Het herbergt wezens die Salamanders worden genoemd en die binnen dansen van vreugde totdat de bron niet meer brandt.

In Feng Shui belichaamt het Element Vuur ons enthousiasme, warme gevoelens, beweging en spirituele uitstraling. Het Vuur leeft en geeft geboorte aan nieuw leven en nieuwe ideeën. In huis kunnen rode voorwerpen vuurenergie vertegenwoordigen, meestal geplaatst in de zuidelijke wijk van het huis.

Plaats daarnaast of als alternatief vuuremblemen bij de open haard of keukenhaard. Combineer dit met houten fiches, een manier om het vuur “voedsel” te geven. Als u het gevoel heeft dat er te veel vuur in uw huis is (bijvoorbeeld aanhoudende conflicten), temper de vuursymbolen dan met metaal.

Tarot en het Vuurelement

In Tarot komt het Vuurelement overeen met het staven .

Wanneer het Element Vuur in de Tarot verschijnt , vertegenwoordigt het gewoonlijk alchemistische transformatie of passies, die beide een situatie kunnen aannemen en deze geheel onherkenbaar kunnen maken nadat er een verandering heeft plaatsgevonden.

Sommige krachtige High of Major Arcana- kaarten, zoals de Devil Tarot Card en Tower Tarot Card, hebben beide vuur als visueel embleem.

Staven is verbonden met de magische of ceremoniële toverstok of staf die grote macht uitoefent en een grote verantwoordelijkheid draagt.

De hele Suit richt zich op onze spirituele aard, kracht, inzicht, ambitie en groei. Een toverstok kan naar buiten of naar binnen wijzen – het licht van Vuur schijnen op onze eigen ware aard en op de manier waarop dat de wereld om ons heen beïnvloedt. Of de Staf wordt het stokje van een leraar en vestigt onze aandacht op onvoltooide taken. In dit geval moeten we het vuur temperen, zodat alles voldoende energie krijgt voor succes voordat je innerlijke reserves afnemen.

Krijg diepgaande Tarotkaartbetekenissen om uw vermogen om Tarot te lezen te versterken!

Numerologie en het element vuur

Het is geen toeval dat het Meestergetal 11 verlichting en inzicht vertegenwoordigt of dat deze nummertrilling overeenkomt met het Element Vuur. Het is een dynamo tussen de cijfers, zelfs als Vuur explodeert onder de Elementalen. Net als vuur kan het getal 11 wonderen of grote vernietiging veroorzaken. Het is ook het getal van spirituele waarheid en psychische visie. Dit alles combineert perfect om de kenmerken van het Vuur Elementaal te ondersteunen.

Verbeter uw vaardigheden door meer te leren over numerologie ! Het is eigenlijk heel gemakkelijk om deze vaardigheid te leren en cliënten vinden het geweldig als je dit toevoegt aan hun paranormale en/of tarotlezingen!

De dierenriem- en vuurtekens

De westerse astrologische tekens Ram ,Leeuw en Boogschutter vallen onder het domein van het Vuurelement.

De trillingen in deze tekens zijn zeer energiek, gevuld met creatieve of inzichtelijke ‘flitsen’ en een ware passie voor elk moment van het leven. Ze zijn als de Salamander: ze missen nooit de details.

Vuurtekens vertrouwen op hun innerlijke licht voor begeleiding, maar zien soms de emotionele gevoeligheden van anderen over het hoofd wanneer ze door een missie worden verteerd. Het nemen van risico’s speelt hier een rol, maar wel een die de vonk van het lot op onverwachte en verbazingwekkende manieren kan vrijgeven.

Vuur element kristallen, planten en dieren

Deze edelstenen staan in voor de vitaliteit van de tweede (Heiligbeen/Sacraal, gebied rond de navel) en het derde chakra (zonnevlecht, de plek precies onder je borstbeen, is de plek waar je kriebels in je buik voelt. ) en stimuleren de voortplanting en spijsvertering. Daarnaast helpen deze vuurstenen je om actie te ondernemen en om je eigen energie in je wereld te zetten.

Ametrien, Carneool, Citrien, granaat, Groene Calciet, Helder Calciet, Imperial Topaas, Larimar, Lava, Luipaard Jaspis, Rodochrociet, Malachiet, Mystiek Merliniet, Mangano (roze) Calciet, Polichroom Jaspis, Rhodoniet, Tijgerijzer, Tijgeroog, Orange Vuurcalciet, Vuuragaat, Zinkiet, Zonnesteen

Dieren: Tijger, Leeuw, Hagedis, Bij, Draak, Feniks, Lieveheersbeestje, Schorpioen

Planten: Doorn, Hulst, Basilicum, Knoflook, Zonnebloem, Jeneverbes, As, Cactussen, Kaneel, Gember, Brandnetel, Distel

Dromen over vuur

Als je in een droom met Vuur verschijnt en er zonder brandwonden uitkomt, is dat een goed teken dat tumultueuze tijden je geen kwaad zullen doen. Dromen over het starten van een goed onderhouden brand impliceren langzame, gestage verbeteringen, vaak in de financiën. Vuur kan ook connotaties hebben met betrekking tot zuivering en reiniging.

Vuur goden

Bijna elke cultuur die we tegenkomen heeft minstens één, zo niet meerdere, godheden die het vuur en zijn vibrerende aard beheersen. Enkele gemakkelijk herkenbare zijn Agni, Astarte, Bast, Bel, Chango, Hephaestus; Hestia, Kali, Pele, Di Penates, Vulcan en Weland.

Bijgeloof over vuur

Enkele van de meest interessante bijgeloof over vuurfocus ten tijde van Vuurfestivals zoals Beltane en Midzomer. In zulke tijden maakten mensen in de Keltische streken Baal Fires en verplaatsten hun kuddes tussen hen in, in de overtuiging dat dit hen het komende jaar gezond zou houden. Het aanbieden van de zegen van Bel lijkt op het wensen van geluk.

Op sommige druïdische festivals werden de vuren in het hele land gedoofd en vervolgens opnieuw aangestoken door één heilige vlam om de eenheid van de gemeenschap te vertegenwoordigen en bescherming te bieden. Omdat ze echter wisten dat er veel elfjes bestonden, konden de priesters mensen vermanen om verbruikte sintels onder het bed van een kind en voor de deur te plaatsen, zodat er geen onheil zou gebeuren.

Het weggeven van vuur of zout op de dag van mei is hetzelfde als het weggeven van je geluk voor een jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!