De archetypen van de Anima en Animus

Een van de meest interessante en provocerende archetypen die we tegenkomen in de Jungiaanse psychologie is die van de Anima en Animus.

Het innerlijke leven of de ziel

Als we het hebben over de rol van de Anima en Animus hebben we het over:

Verbondenheid – ons vermogen om ons als hele mens te verhouden tot de wereld en andere mensen. Om ervoor te zorgen dat de verwantschap een gelijke mate van hart en geest heeft, vertrouwt de psyche op de contraseksualiteit om de natuurlijke eenzijdigheid van de persoonlijkheid te compenseren.

Animatie of Spirit, de anima/animus speelt een belangrijke rol bij het bepalen hoe we denken en voelen over ons leven in de diepste kamer van ons hart. Het is niet wat we zeggen, maar de geest die we in de wereld brengen die we in onszelf voelen en waarvan anderen zich bewust worden wanneer ze met ons omgaan.

Het archetype van de Anima/Animus vormt een brug tussen ons persoonlijk onbewuste, ons persoonlijk onbewuste en wat Jung het Collectief Onbewust noemt. De anima/animus is het beeldvormend vermogen waarmee we inspirerende, creatieve en intuïtieve beelden uit de binnenwereld (strikt gesproken transpersoonlijke binnenwereld) halen.

 Ze vormen een verbinding tussen het onbewuste en bewuste. Animus en anima zijn dynamische (een beweging betreffende) en complementaire (elkaar aanvullende) krachten die staan voor vruchtbaarheid en schepping. Ze zijn er altijd; ze vergezellen ons een leven lang. Hun werking is zichtbaar in de cyclische groei en ontwikkeling van seksualiteit, scheppingskracht en vruchtbaarheid.

Wanneer een man uit balans is, komt er een negatief vrouwelijk deel naar voren. En bij de vrouwen een negatief mannelijk deel. De sleutel gaat echt over het herkennen van onze mannelijke/vrouwelijke kant, zodat we zowel het mannelijke als het vrouwelijke deel van onszelf bezitten en omarmen.

De Anima

De anima is een van de vier belangrijkste Jungiaanse archetypen van het zelf. In feite komt het concept uit het Latijn voor de ziel. Het komt overeen met het beeld van het eeuwige vrouwelijke in het onbewuste van een man. Het is gekoppeld aan het eros-principe. 

Dit archetype weerspiegelt het vrouwelijk deel van de psyche. Zowel mannen als vrouwen bezitten dit deel, maar bij mannen vormt het een onbewuste tegenpool.

Deze archetypen vertegenwoordigen het ontvankelijke principe, de vrouwelijke intuïtie, het vrouwelijk mysterie. In archetypische zin vertegenwoordigen zij de ontwikkeling van de anima. De anima verbindt het bewuste met het onbewuste.

de maagd, de moeder; de heilige, toegewijde, verzorgende moeder (bijv.: Maria; moeder Theresa); de heks (de levensbedreigende moeder). Deze archetypen worden vertegenwoordigd door o.a. Isis, Astarte, de maagd Maria, de heilige Sofia; de non; de vrouwelijke paus; de hemelse moeder; de Hogepriesteres.

De Animus

De animus is de tegenhanger van de anima. Het komt overeen met het beeld van het eeuwige mannelijke in het onbewuste van een vrouw. Ánimus verwijst naar het begrip ‘geest’.

Dit is het mannelijke deel van de psyche, dat ook bij zowel mannen als vrouwen aanwezig is. Juist bij vrouwen geldt het als een onbewuste tegenpool.

Bovendien is het verbonden met de wereld van ideeën en het spirituele. Zowel in dit geval als in het vorige veroorzaakt de onbewuste identificatie met het respectieve archetype een gevoel van desillusie met het andere geslacht.

De animus en anima in dromen

De animus en of anima bezoekt ons in onze dromen, meestal in de vorm van het andere geslacht. Door een manier te vinden om ons droomleven zinvol te begrijpen en eraan te werken, ontwikkelen we in feite een directe dialoog met het archetype.

Respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke aspecten van jezelf. Iedereen bezit zowel vrouwelijke als mannelijke kwaliteiten.

Enkele vormen waarin het zielenbeeld kan verschijnen in dromen. ‘de eerste drager van het zielenbeeld, ‘is altijd de moeder’ Dat geldt voor mannen als vrouwen, en dat betekend dat de man of vrouw nog geen bevrijding – onafhankelijkheid van de moeder heeft bereikt. De verschijning van onze moeder in een droom en dan vooral als ze met verslindende of bezitterige aspecten verschijnt, kan een symbool voor ons zielenbeeld zijn. Zielenverschijning. Accepteer je zielenbeeld, respecteer het en verwelkom het als een creatieve bijdrage aan je persoonlijke groei. Het maakt geen verschil of je moeder wel of niet leeft een overleden moeder kan ook nog als een sterke  aanwezigheid in ons onbewuste voortleven.

Met uitzondering van de moederfiguur zijn de droomsymbolen die het zielenbeeld voorstellen altijd van het tegenovergestelde geslacht van de dromer.

De anima van een man kan vertegenwoordigd worden door zijn zus, de animus van een vrouw door haar broer.

Een echtgenoot in de droom kan je animus symboliseren en in mannen de anima. De mannelijke kant van je psyche.

Een echtgenote in een droom. Hou in gedachten dat hoe je zich tot je echtgenote verhoud (in de droom of werkelijkheid)  elementen van je relatie met je moeder of anima.

In dromen verschijnt de anima als een zeer vrouwelijke figuur, terwijl de animus verschijnt als een supermannelijke gedaante. Of misschien droom je als man dat je gekleed bent in dameskleding, of dat je een baard laat groeien, als je een vrouw bent. Deze droombeelden verschijnen afhankelijk van hoe goed je in staat bent om de vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten in jezelf te integreren. Ze dienen als een herinnering dat je moet leren om je mannelijke (assertiever) kant,- of je vrouwelijke kant (meer emotioneel te zijn) te erkennen of uit te drukken.

Andere symbolen van de animus zijn de adelaar, stier, een leeuw en een fallus (opgerichte penis) of andere fallische figuren als een speer of toren.

Enkele symbolen van de anima zijn o.a. een koe, een kat, een tijger, een grot en een schip. Dat zijn min of meer duidelijk vrouwelijke figuren. Schepen zijn geassocieerd met de zee, die symbool voor het vrouwelijke is en zijn baarmoederachtige voor zover ze hol zijn. Grotten zijn hol en baarmoederachtig. Soms gevuld met water, dat ook weer een vrouwelijk symbool is.

Een huwelijk, geslachtsgemeenschap, kus of omhelzing in een droom symboliseert de vereniging en verstrengeling van het bewuste ik en het onbewuste zielenbeeld. Het kan ook symbolisch zijn voor het complete vereniging van het bewuste en het onbewuste die de laatste face van individuatie vormt. Een andere mogelijkheid is dat wanneer een anima of animus nog niet onderscheiden ‘gered’ is van de schaduw, het zielenbeeld en de schaduw worden gesymboliseerd door bruid en bruidengom.

Soms worden de anima en animus gekoppeld aan een soort saboteur, een anti-hero. Dat is alleen het geval als het verbonden is aan de schaduw. Deze concepten hebben hun werking in het persoonlijk en collectief onbewuste. Het zijn archetypen en tegelijkertijd hebben ze contact met complexen van vader en moeder.

Projectie betekent dat we iets in onszelf toeschrijven aan iets buiten ons. We neigen er bijvoorbeeld onze eigen fouten niet in te zien en ze plaats daarvan in anderen te zien. We beschuldigen anderen ervan gedaan te hebben wat we zelf hebben gedaan of graag zouden willen doen. ‘Hij is zo arrogant’ feitelijk ‘ik voel me minderwaardig’ betekenen. Een uitgesproken fascinatie of afkeur voor een persoon van het andere of eigen geslacht, zoals een acteur, zanger, politicus of collega, kan een werking zijn van de archetypen anima of animus. Zij kunnen ook de gestalte aannemen van een figuur of personage uit mythe en fantasie, of de vorm van een onopvallend symbool.

Juist wanneer we denken in een droom, het is walgelijk wat die persoon in de droom doet komt de vraag voor jezelf, wat zegt dit gedrag over mij.

Innerlijk Heilig Huwelijk

Vrouwelijke en mannelijke eigenschappen te laten versmelten om iets tot voltooiing te brengen. Het samenkomen van jouw innerlijke man en vrouw, je vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten, de linker- en rechterhersenhelft, denken & voelen, actie & rust, hoofd & hart. Jung noemt dit het versmelten met je anima als je een man bent en met je animus als je een vrouw bent.

Dat heilig innerlijke huwelijk kun je niet meteen sluiten, er gaat een periode van hard werken aan vooraf. Zelfreflectie en zelfonderzoek, het onderzoeken van je schaduw en het bij de kop vatten van je complexen, met een houding van totale eerlijkheid naar jezelf, effenen het pad naar de verbinding van de tegendelen in jezelf.

Kernwoorden:

  • mannelijke en vrouwelijk helften van een karakter
  • tegengestelden
  • één worden
  • vereniging
  • seks
  • ontmoeting van geesten
  • een dubbele ziel
  • weerspiegeling van de ik
  • partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!