Reinigen en opladen van edelstenen

Voor een optimale werking van een edelsteen moet deze goed verzorgd worden.

Het opladen van de steen: Positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden

Het ontladen van de steen: Negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet gereinigd worden.

Nadat een edelsteen in je bezit komt, is het verstandig om de steen voor je hem gaat gebruiken of bij je gaat dragen even grondig te reinigen en op te laden. Ook als de steen dof lijkt te worden of als er barstjes in komen, is dit een teken dat de steen gereinigd en opgeladen moet worden.

Hoe vaak je vervolgens de steen reinigt en oplaadt hangt af van de steen en waarvoor je hem gebruikt. Je eigen gevoel hierbij is dus heel belangrijk. Als je gevoelig bent voor de energie van je steen, laat je dan vooral leiden door de steen zelf. Voel je dat de werking van de steen minder wordt of heeft de steen veel negatieve energie opgenomen, verzorg de steen dan op dat moment.

Er zijn stenen die zichzelf reinigen, zoals citrien, kyaniet en seleniet, welke in principe niet extra gereinigd hoeven te worden.

Ontladen kan op de volgende manieren:

Edelstenen nemen negatieve energie uit hun omgeving op. De mate waarin dit gebeurt verschilt per steen. Sommige stenen, zoals toermalijn en barnsteen, nemen veel energie op en moeten dus vaker gereinigd worden.

Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden. Voor al deze methoden is het belangrijk om de intentie mee te geven dat je de steen grondig wil reinigen en ontdoen van alle opgenomen negatieve lading. 

Water
Een snelle manier om je stenen te ontladen zijn door deze minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Gebruik wel bronwater omdat kraanwater kalk bevat en dat het water niet te warm is omdat hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Je haalt vooral de statische elektriciteit uit de steen, dus dit is geen grondige reiniging.

Voor een grondige reinigingsmethode is het beter om de steen 24 uur in een schaaltje bron water te leggen. Leg 1 steen of 1 soort steen per keer in het kommetje water legt en niet verschillende soorten tegelijk. Even een paar keer water verversen tijdens het ontladen. Er kunnen er belletjes ontstaan wat de ontlading laat zien tijdens dit proces.

Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, preniet, pyriet, turkoois en angeliet. Eigenlijk stenen die eindigen op -iet. Kies bij twijfel altijd een andere methode. 

Zilveren sieraden met edelstenen kun je beter niet in water reinigen omdat de stenen dan los kunnen laten.

Aarde
Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen veilig gebruikt kan worden. Stop de steen minstens 24 uur in de grond. Hoe langer je steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. Plaatsen in een bakje gevuld met aarde of gewoon bij je kamerplant.

Amethist
Een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen is amethist. Door je steen gedurende 12 uur op een geode, cluster of tussen de amethist steentjes te leggen wordt hij ook gereinigd. Een geode geeft de diepste ontlading en hoeft zelf zelden gereinigd te worden. Een cluster of kleine steentjes daarnaast moeten na elke reiniging zelf ook gereinigd worden.

Seleniet Ontladen en opladen tegelijk
Door de steen op een platte seleniet of schaaltje van seleniet te leggen. Omdat de energie van seleniet erg zacht is, wordt aangeraden de steen minimaal 24 uur op de seleniet te laten liggen. Seleniet zelf moet ook regelmatig gereinigd en opgeladen worden. Let hierbij op dat seleniet niet goed tegen water kan, en dus niet op deze methode gereinigd kan worden.

Hematiet
Een andere veilige en zachte reiniging is door stenen tenminste 24 uur in een schelp of bakje met hematiet steentjes te plaatsen. Hierna is je steen gereinigd. Hematiet in dit geval elke 10de reinigingsronde zelf reinigen. De hematiet kan je weer reinigen door ze onder water te houden. Wel goed droog maken want hematiet kan gaan roesten.

Vooral zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen, zettingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

Salie, wierook en en Palo Santo
Door salie, wierook of Palo Santo te branden en de steen door de rook hiervan te halen met een sterke intentie om de steen te reinigen kan je steen ook ontladen worden. Het gaat hierbij om reinigende kruiden of wierook. Sandelhout is een sterk reinigende wierook.

Opladen kan op de volgende manieren:

Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of aan hun drager. Deze energie moet regelmatig weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan (de intensiteit van) de werking worden vergroot of versterkt. Hieronder volgen de meest gebruikte methodes om edelstenen op te laden.

Maanlicht
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen. Zelfs gewoon achter glas op de vensterbank heeft het effect. Hierdoor wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht!

Zonlicht
Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. Dit licht is echter veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van (fel) zonlicht. Het is aan te raden rond tijdens zonsopgang of -ondergang of kies er dan voor om de stenen af te dekken met een doekje.

Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien (celestiet), fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.

Bergkristal
Daarnaast kan een steen op een hele zachte en veilige manier worden opgeladen door hem op een bergkristalcluster of in een schelp of bakje met bergkristalsplit te leggen. Laat de steen minimaal 24 uur liggen. Let op dat je de bergkristal zelf regelmatig reinigt (bergkristal kan heel goed onder stromend water gehouden worden).

Vooral zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen, zettingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

Seleniet Ontladen en opladen tegelijk
Een zeer zachte manier van opladen is met behulp van seleniet, bijvoorbeeld door de steen op een platte seleniet of schaaltje van seleniet te leggen. Omdat de energie van seleniet erg zacht is, wordt aangeraden de steen minimaal 24 uur op de seleniet te laten liggen. Seleniet zelf moet ook regelmatig gereinigd en opgeladen worden. Let hierbij op dat seleniet niet goed tegen water kan, en dus niet op deze methode gereinigd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!