De wijsheid van het lichaam ontvangen

Met je aandacht naar binnen gaan en je gevoelens onderzoeken en ruimte geven, wordt ook focussen genoemd. Het focussen helpt om zo steeds sneller signalen uit je lichaam op te merken als ook om deze te kunnen vertalen. Je kunt focussen gebruiken om te achterhalen wat je dwars zit als je een onbestemd gevoel hebt of je kunt het gebruiken als je een specifieke vraag hebt. Dit geldt voor elk gevoel waarmee je te maken krijgt. Het focussen helpt zo bijvoorbeeld ook om bepaalde beslissingen te kunnen nemen. Naast dat het lichaam het vaak beter kan weergeven dan de mind, is het vaak ook stukken sneller.

Felt sense is de gevoelservaring in je lichaam, dat wat je voelt. Dit ‘wat je voelt’ staat nooit op zichzelf. De felt sense is altijd ‘in relatie’. Het is geen mentale, maar een fysieke ervaring. Een complex lichamelijk gevoel.

Het felt sense komt het vaakst voor in de romp: hoofd, keel, hart, zonnevlecht, maag, en kom van bekken. De zeven chakra’s worden hiermee in verband gebracht. Je kunt je gevoelservaring ook in andere delen van je lichaam tegenkomen. Je energielichaam, je grenzen en je grondingskoord omvat. Je lichaam is groter dan wat je denkt.

Je wordt van je gevoelservaring in eerste instantie bewust door fysieke gewaarwording, door kramp in je darmen, emotie of plotseling verdriet of een golf van woede, door een beeld, een herinnering of gewoon door iets wat je intuïtief weet.

Het is te vergelijken met zoiets als een brok in je keel hebben. Je gaat de deur uit en je weet dat je iets vergeten bent, maar je weet niet wat het is. Ben je ooit wakker geworden uit een droom en je was de inhoud vergeten, terwijl je kon voelen of het een blije of een bange droom was? Dat is een Felt Sense.

Een felt sense heeft ‘heden’ in zich, je ervaart hoe het hier en nu van binnen rond deze situatie voelt. Het draagt ook verleden in zich, oude pijnen, ervaringen, overtuigingen, het zit er allemaal in.

Deze subtiele signalen van je lichaam kun je doorvoelen tot je de betekenis voelt en weet! Als jouw felt sense zich gevormd heeft krijg je toegang tot informatie, inzichten, richting, echtheid, helderheid en authenticiteit.

Nog iets over het vage, het is moeilijk om het in woorden te vangen maar als jet het ervaart is er niets vaags meer aan. Een felt sense laat je voelen of iets klopt, het maakt een einde aan de twijfel. Je kunt dat vergelijken met het gevoel dat je hebt als je iets vergeten was en het je weer herinnert.

Het versterkt ook je intuïtie en je instinct. Een verbetering van de manier waarop je communiceert met mensen die een andere opvatting hebben. Het versterkt je grenzen.

Oefening Wijsheid van het lichaam ontvangen

We gaan met deze methode bekijken hoe de gevoelservaring reageert om de juiste woorden te vinden. Je kunt daarbij de woorden gebruiken van het schrijven van associatie woorden.

 • Ga eerst met je aandacht naar binnen (de basisoefening in je in je lichaam komen). Vraag je lichaam waarvan het je bewust probeert te maken. Kijk maar eens wat er daar gebeurt, als je vraagt: “Hoe loopt mijn leven? Wat is er op dit moment het belangrijkst voor mij?” Voel dat na in je lijf. Laat je lichaam tot rust komen en wacht tot zich iets aandient. Dat kan even duren en kan heel subtiel zijn. Je kunt een emotie ervaren, fysieke gewaarwording hebben, een herinnering krijgen of een beeld krijgen.
 • Laat wat zich aandient met een betrokken nieuwsgierigheid bij je binnen komen. Erken het en probeer het zo goed mogelijk te beschrijven. Onderzoek wat voor soort contact met je wilt.
 •  Blijf erbij en breng een relatie mee tot stand. Laat het weten dat je alle tijd hebt. Blijf er met je gevoel in doordringen en probeer het zo goed mogelijk te beschrijven
 • Als er symbolen bovenkomen, beschrijf die dan met associatie woorden, Laat de woorden door je lichaam gaan en pas ze zo goed als je kunt aan, als dat nodig is. Als je een correcte omschrijving hebt gevonden zal je dan ervaar je vaak een ‘Aha!’ moment samen met een lichamelijk gevoel van bevrijding. Het resoneert. Iets dat diep van binnen vastgehouden werd, is losgekomen, wat een nieuw gevoel van richting en frisse energie geeft om het te ondernemen. Durf te struikelen, durf het ongemak van niet weten te voelen, tot dat zich in je bewustzijn een nieuwe eigenschap aandient die je een stem kunt geven.
 • Vraag dan wat het gevoel nodig heeft. Soms zit er een behoefte achter een vraag. Terwijl je beschrijft wat je opmerkt, probeer met je gevoel te ontdekken:

              Welke kenmerken van het symbool je allemaal kunt benoemen

 • Hoe het symbool aanvoelt van zijn eigen standpunt
 • of het symbool een emotionele kwaliteit heeft
 • Wat het symbool verlangt
 • Waar het symbool bang voor is
 • Wat het symbool wil dat er wel of niet met jou gebeurt

Als je een snel antwoord krijgt, zonder een verandering in de felt sense, Iaat dat soort antwoord dan maar voorbijgaan. Ga met je aandacht terug naar je lichaam en zoek de felt sense opnieuw op. Stel de vraag dan opnieuw. Blijf bij de felt sense tot er iets gebeurt waarbij het ànders gaat aanvoelen, een gevoel van een beetje meegeven of opluchting.

 • Blijf de gevoelservaring voortdurend erkennen en laat haar weten dat je begrijpt wat zij met je deelt. Alles wat er komt met een gevoel van verandering, ontvang dat op een vriendelijke manier. Vraag of er verder nog iets is waar aandacht aan moet worden gegeven. Zo ja, ga met je aandacht terug naar je lichaam en zoek de felt sense opnieuw op

Als je zover bent, voel dan wat een goede gelegenheid is om af te sluiten. Neem even de tijd om de voelen wat er veranderd is.

Laat de gevoelservaring weten dat je naar haar zult terugkeren en uit je dankbaarheid jegens haar en je lichaam. Breng jezelf weer rustig terug.

Tips:

Begin niet aan focussen als je weet dat je niet genoeg tijd hebt. Als je een beperkte tijd hebt en toch wil focussen, zeg dan van tevoren hoeveel tijd je hebt. Je zult ervan versteld staan dat je lichaam perfect weet af te ronden voor die tijd is verstreken.

Het focussen kan onderverdeeld worden in zes belangrijke stappen. Het zijn alleen maar de basisregels; beschouw dit als een eerste handreiking. Naarmate je meer ervaring krijgt met Focussen, zul je deze basisregels aanvullen, verduidelijken, uit andere gezichtshoeken gaan bekijken.

Als je deze stappen gaat uitproberen, doe dat dan gemakkelijk en voorzichtig. Als je moeilijkheden ondervindt bij een of andere stap, push dan niet te hard; ga gewoon door naar de volgende. Je kunt altijd weer opnieuw doen.

ALS JE BIJ HET VOLGEN VAN DEZE INSTRUCTIES HEBT STILGESTAAN BIJ EEN ONDUIDELIJK LICHAAMSGEVOEL ROND JOUW PROBLEEM, DAN HEB JE AL GEFOCUST.

Het maakt daarbij niet uit of er een lichamelijk veranderingsgevoel gekomen is of niet. Het komt op zijn eigen tijd; we hebben daar geen zeggenschap over. Soms kunnen er vele focussessies overheen gaan voordat je een ‘field shift’, of ook wel het ‘aha moment’ ervaart.

Je begint te zien, te voelen en waar te nemen hoe je je kunt afstemmen op allerlei tekens en symbolen. Je stelt je open voor de boodschappen van de spirituele wereld. Je gaat inzien hoe en wanneer je schadelijke energieën kunt loslaten, angst en bezorgdheid kunt overwinnen. Een poort voor hoger bewustzijn.

Meer informatie over focussen staat op de website van The International Focussing Institute (https://focusing.org/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!