Spiegel in een droom

Het is bekend dat spiegels geluk vertegenwoordigen, of het nu slecht of goed is. Vanwege het bijgeloof dat verband houdt met spiegels, hebben spiegels in dromen vaak sterke psychische trillingen en diepe betekenissen. 

Er zijn gezegden dat als je een spiegel breekt, je zeven jaar pech krijgt. Als je klokslag middernacht bij volle maan in de spiegel staart, zie je een glimp van je toekomstige echtgenoot. Je dochter een spiegel geven op haar trouwdag wordt in sommige culturen als geluk beschouwd. 

Deze dromen verschijnen wanneer we in situaties zijn geweest waarin we iets belangrijks zijn gaan delen, maar je nooit afmaakt wat je wilt zeggen. Dit kan zijn omdat de luisteraar een andere vraag heeft gesteld of een soortgelijke ervaring heeft gedeeld. Dit alles is niet het einde, en we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Reflectief luisteren kan een waardevolle manier zijn om ervoor te zorgen dat iemand de ruimte heeft om zich te uiten en gehoord te worden als hij of zij iets te zeggen heeft.

Ons uiterlijk en karakter worden weerspiegeld in het Persona-archetype

Carl Jung

Een persona is een masker dat gedragen wordt, maar de persona is niet alleen ons beeld, het beeld dat we aan anderen laten zien, het is ook wat we onszelf beschouwen. De persona bestaat ook uit wat ons ooit is opgelegd.

In de kindertijd en adolescentie heb je bijvoorbeeld meer dan eens gehoord dat je verplicht moet zijn of een fatsoenlijk uiterlijk moet hebben. En geleidelijk beginnen we deze systemen als je eigen te beschouwen. Maar om ons levenspad te vinden en te realiseren, om door ons proces van individuatie te gaan, moeten we ons losmaken van de opgelegde ideeën en de boodschappen van onze ziel horen. De ziel communiceert met een persoon in de taal van dromen.

De droom biedt je een nieuwe persona, een nieuw gedrag, waar je kunt stoppen jezelf te binden en jezelf meer vrijheid kunt geven. Spiegels symboliseren de verbeelding en vormen een link tussen het bewuste en onbewuste.

Wat is de betekenis van het zien van een spiegel in een droom? 

Als je spiegels in een droom opmerkt, komen ze vaak met hun eigen afbeeldingen. Soms zie je een aangename weerspiegeling in een droom, terwijl je andere keren helemaal niets ziet. 

In de droom heeft de weerspiegeling die je ziet of het ontbreken daarvan een belangrijke betekenis voor jou als dromer en voor hoe je jezelf ziet in de wakende wereld. Beschouw je eigen beeld in de spiegel in je droom als een weerspiegeling van een aspect van jezelf, maar onthoud dat de aanblik die je ziet niet altijd is waar je in het echte leven aan denkt.

Jezelf tijdens de droom als ouder of jonger, aantrekkelijk of lelijk in een spiegel zien, zijn weerspiegelingen van de binnenkant en houden meestal verband met gevoelens van zorgen, schuldgevoelens of zelfkastijding. 

Een persoon die in zijn leven uitgeput is en wanhopig behoefte heeft aan verandering, kan de weerspiegeling in een spiegel bijvoorbeeld zien als zichzelf, maar als een persoon die oud is en er verwilderd uitziet. 

Geen weerspiegeling in de spiegel te zien

Iemand die het gevoel heeft dat hij of zij in zijn wakende wereld over het hoofd wordt gezien of dat er geen aandacht aan wordt besteed, zal soms in de spiegel staren, maar geen beeld van zichzelf zien. 

Geen reflectie in de spiegel is ook belangrijk, het betekent dat je problemen hebt met je eigenwaarde. Je eigen zelf of reflectie zien is een positief voorteken, wat betekent dat je in elke relatie die je hebt naar je eigen daden moet kijken en hoe dit anderen beïnvloedt.

De eerste indicatie van de spiegel in een droom is om je interne gevoelens over jezelf en wat er in je leven aan de hand is te beoordelen. Vaak is er een directe correlatie tussen hoe je je voelt en is het eenvoudigweg de manier waarop jouw psyche met interne gevoelens omgaat.

Een vreemd beeld in een spiegel in een droom?

Als je in de spiegel kijkt en het beeld dat je bang maakt niet van je eigen gezicht is, kan dit erop wijzen dat er verborgen emoties zijn. In veel droomwoordenboeken betekent het dat het kijken naar een spiegel erop kan wijzen dat je je eigen daden in de wakende wereld bekijkt. Als een eng beeld in een spiegel in een droom aanwezig is, duidt dit op een angst die je in het echte leven hebt.

Wat betekenen gebroken spiegels in dromen?

Een huis met kapotte spiegels, als het jouw thuis is, is een diepere weerspiegeling van hoe je jezelf ziet. Dit is een boodschap die je verbergt en die soms een alarmerende droom kan zijn. Bedenk welke gevoelens je hebt die je negeert. 

Een gebarsten spiegel kan erop wijzen dat uw zelfbeeld in twijfel wordt getrokken. Het betekent dat je geen verbinding kunt maken met je eigen emoties. Het kan er ook op duiden dat je iemand tegenkomt die kritische opmerkingen maakt en verwacht dat je de grap begrijpt, terwijl het voelt alsof deze persoon jou als persoon kleineert. Pas op voor mensen die je neerhalen en je het gevoel proberen te geven dat je het niet waard bent, omdat je dat in feite wel bent.

De gebroken en gebarsten spiegel wordt sterk geassocieerd met een beter gevoel over jezelf. Wees aardig, deel en vertrouw, en begrijp anderen onvoorwaardelijk.

Het zien van een gebroken of gebarsten spiegel in termen van bijgeloof is negatief. Als je van spiegels droomt, moet je jezelf een vraag stellen in het leven, deze vraag is: is het het waard? 

Zoals we al hebben besproken, houdt het breken van een spiegel in termen van bijgeloof verband met zeven jaar pech. 

Als je tijdens de droomtoestand per ongeluk een spiegel kapot maakt, duidt dit erop dat je wat pech zult tegenkomen, maar dat het in de toekomst goed zal aflopen. De kapotte spiegel wordt ook geassocieerd met het loslaten van een ongemakkelijke situatie.

Wat betekenen autospiegels of autorijden in een droom?

Als u bijvoorbeeld een spiegel op de weg wilt zien, als u achteruitrijdt op de weg en in uw achteruitkijkspiegel kunt kijken waardoor u het verkeer kunt zien, geeft dit aan dat u dat zelf moet zijn! Bolle spiegels worden met name gebruikt om verkeer in dode hoeken of drukke kruispunten te bekijken. Het zien van zo’n spiegel in je droom duidt op een mogelijk gevaar. Een ongeluk in een spiegel zien suggereert een nieuw begin. Als je ziet dat iets je door een spiegel achtervolgt, duidt dit op je innerlijke angsten in het leven.

Andere soorten spiegels in een droom:

Wanneer je weigert naar jezelf in de spiegel te kijken, denk dan eens na over uw eigen manier waarop u het gevoel heeft dat anderen je zien en of je te maken heeft met een gezonde kijk op uw eigen uiterlijk. Vaak zijn mensen met een eetstoornis of een verstoord zelfbeeld niet in staat zichzelf in de spiegel aan te kijken.

Spiegels zijn een sterke sleutel voor voorafschaduwing in verhalen en films. Berichten worden in stoom geschreven en soms zie je dingen in de spiegels die je normaal niet duidelijk zou zien worden. 

Dromen gebruiken soms een spiegel als raam. Als de spiegel een magische kwaliteit heeft, vooral als er een doel of beeld bij betrokken is, is dit vaak een psychische of profetische droom die niet genegeerd mag worden. Als je een magische spiegel ziet, zoals de spiegel van Doornroosje die tegen haar praat, suggereert dit dat je het gevoel hebt dat je in een sprookje leeft. Je hebt geen controle over je eigen leven als je een spiegel ziet met een magisch effect.

Angstdromen over spiegels zijn vaak waarschuwingen voor wat er in je wakende wereld gaat gebeuren.

Wanneer een dromer het verleden kan zien, zoals een lopende film in de spiegel, het nostalgische gevoel of het bange gevoel of wat dan ook… dit duiden op belangrijke punten in je leven die je opnieuw moet bezoeken. 

Als iemand in de spiegel kijkt en zich sexy en zelfverzekerd voelt, dan is het ook belangrijk om die aspecten naar de wakende wereld te brengen. Hetzelfde wordt gezegd als je in de spiegel kijkt en niet tevreden bent met wat je ziet, denk dan na over de oorzaak en hoe je deze in je wakende wereld kunt veranderen. 

Dromen laten ons vaak reisroutes zien. En spiegels helpen ons te zien wat goed en fout is voor onszelf. Met alle dingen die gebeuren in ons dagelijks leven, het is leuk om te vertragen en te zien wat we misschien hebben gemist omdat we de verkeerde kant op keken. Spiegels geven ons vaak de kans om dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Spiegels zijn behoorlijk interessant in de droomstaat.  

Vanuit psychologisch perspectief geloofde Freud dat jezelf zien in de droom een ​​proces is waarbij het beeld betrokken is van hoe anderen in het wakende leven naar je kijken. Het is ook in verband gebracht met angstdromen. 

Als jouw gezichtsuitdrukking in de spiegel verandert of als je ouder bent dan in het echte leven, geeft dit aan dat u meer zelfbewustzijn nodig heeft. 

Een beslagen spiegel betekent dat je een wazig concept hebt van wie je bent en vragen hebt over je identiteit. Je hebt geen duidelijk beeld van wat je wilt.

Stel jezelf vragen over de droom

Spiegeldromen zijn gericht op hoe we onszelf zien in het wakende leven. Het geeft aan dat als je vastbesloten bent te begrijpen wie je bent, deze droom gebruikelijk is. Een negatieve ‘spiegeldroom’ geeft aan dat u mogelijk moeilijkheden in het leven tegenkomt.

De spiegel heeft veel verschillende betekenissen in de droomstaat, maar over het algemeen komen ze allemaal neer op zelfverklaring. Je kunt verschillende delen van uw gedrag zien, de goede delen en ook de slechte. 

Het is belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan wat er in je droom gebeurt, maar ook aan hoe je je voelt op basis van wat je ziet in de weerspiegeling van de spiegel. 

Hieronder staan een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  •  Wat was het gevoel dat ik had tijdens de droom? Was ik bang, verdrietig, gelukkig, of iets anders?
  •  Wie waren er nog meer aanwezig in mijn droom? Geeft de aanwezigheid van deze personen meer inzicht in de betekenis van de spiegel?
  •  Waarnaar keek ik in de spiegel? Zag ik mijn eigen reflectie, of was er iets anders te zien?
  •  Hoe was de spiegel gepositioneerd? Hing hij aan de muur, lag hij op de grond, of was het een handspiegel?
  •  Was de spiegel beslagen of schoon? Dit kan van belang zijn voor het begrijpen van de betekenis van de droom.
  •  Wat gebeurde er toen ik in de spiegel keek? Zag ik iets ongewoons, of bleef mijn reflectie hetzelfde?

Lees hier meer over symbolen analyseren

Zijn er verbanden tussen de Spiegel en gebeurtenissen in je dagelijkse leven

Een belangrijke manier om de betekenis van spiegels in je dromen te interpreteren, is door op zoek te gaan naar verbanden tussen de spiegel en gebeurtenissen in je dagelijks leven. Dit kan je helpen om de boodschap achter de droom beter te begrijpen.

Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen bij het zoeken naar verbanden:

Wat was ik aan het doen voordat ik ging slapen? Als je iets specifieks deed voordat je ging slapen, kan het zijn dat dit van invloed is geweest op je droom.

Met wie heb ik recentelijk interactie gehad? Als een persoon in je droom verschijnt, kan dit aangeven dat er iets tussen jullie beiden speelt in het echte leven.

Welke emoties ervaar ik momenteel? Als je gestrest of angstig bent, kan dit van invloed zijn op de symboliek die in je droom voorkomt.

Zijn er belangrijke beslissingen die ik binnenkort moet maken? Als je voor een belangrijke keuze staat, kan dit van invloed zijn op de symboliek die in je droom voorkomt.

Door deze verbanden te onderzoeken en te analyseren, kun je een dieper begrip krijgen van wat de spiegel in je droom betekent en hoe je dit kunt gebruiken om persoonlijke groei te stimuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!