Zelf melkkefir maken

Het zelf maken van melkkefir is op zich niet heel moeilijk, maar het moet wel op de juiste manier gemaakt worden. Daarom leg ik in dit artikel stap voor stap uit hoe u zelf melkkefir kunt maken.

Binnenkort In mijn webshop kun je kefirkorrels kopen. Deze bied ik voor een schappelijke prijs aan. Dit kan door zonder reclame, dure verpakkingen en door geen gebruiksaanwijzing erbij te leveren. Informatie en gebruiksaanwijzing kun je hier op mijn website vinden, verder is google je beste vriend.

Na ontvangst van je kefirkorrels is het verstandig er die zelfde dag nog mee aan de slag te gaan. De kefirkorrels direct na ontvangst gebruiken. Mocht dit niet lukken dan is het slim om het zakje in de koelkast te leggen. 

Juiste verhouding melkkefir

1 deel melkkefirkorrels op 10 delen melk.
Bijv: 40 gram melkkefirkorrels. Gebruik dan 10 delen melk, is 10 x 40 = 400 ml. melk.

In de zomer zal je misschien wat meer melk moeten gebruiken en in de winter wat minder. 

Benodigdheden om zelf melkkefir te maken:

  • 10 gram verse melk kefirkorrels (hier te bestellen)
  • 100 milliliter melk (koe-, geiten- of schapenmelk)
  • Weckpot 1L (te koop bij o.a. Ikea, action, etc. Zelf gebruik ik van de ikea, deze heeft grote opening)
  • Zeef
  • Schenkkan
  • Lepel

Na ontvangst van je melkkefir, kun je eerste paar dagen minder melk gebruiken. Reden is dat de kefir nog op gang moet komen. Ze moeten eerst wennen aan andere melk, pot, klimaat in huis. De dagen daarna ga je langzaamaan naar de gebruikelijke 1 op 10 verhouding toe.

  1. Doe de 10 gram kefirkorrels in de weckpot en voeg vervolgens de 100 milliliter melk toe.
  2. Sluit de weckpot goed af en zet deze vervolgens op een donkere plek, op kamertemperatuur.
  3. Laat de weckpot minimaal 24 tot 48 uur staan.
  4. Na 24 tot 48 uur kunt u de kefir met de zeef afgieten in de schenkkan. De kefirkorrels worden dus opgevangen in de zeef. Schut de zeef goed uit boven de schenkkan.
  5. De kefir die nu in de schenkkan zit kunt u opdrinken of er een smoothie mee maken.
  6. De kefirkorrels die u heeft opgevangen in de zeef kunt u hergebruiken.
  7. Je kunt de kefir tot wel 7 dagen bewaren in de koelkast.
  8. Geniet van jouw zelfgemaakte kefir!

Je gaat merken dat je steeds meer kefirkorrel overhoudt na het afgieten. De melkkefir groeit gemiddeld iedere dag tot ca. 10% tot 20%. Het duurt dan wel een paar weken voordat je voldoende kefir hebt voor een liter. Elke week even de melkkefirkorrels een keer wegen om de juiste verhouding kefirkorrel en melk te behouden.

Wanneer je teveel korrels over hebt kun je iemand anders in jouw omgeving ermee blij maken.

Tips

  • Vul de weckfles en de drinkfles nooit maximaal, want door de opgebouwde druk kan de fles ontploffen. 
  • Af en toe de fles te ‘ontluchten’. De druk kan behoorlijk oplopen.  
  • Het is ruim voldoende om de weckpot enkel met (gloeiend) heet water af te spoelen onder de kraan. Het wordt afgeraden om de weckpot regelmatig met afwasmiddel te wassen, maar het is geen probleem om dit eens in de zoveel tijd te doen. Spoel de weckpot voor gebruik altijd nog een keer extra af met water als u afwasmiddel hebt gebruikt.

Disclaimer: Deze informatie is bedoeld voor persoonlijke en spirituele groei. Deze informatie mag alleen worden gebruikt voor educatieve doeleinden.

Deze informatie & producten op deze site vervangen nooit het bezoek aan een arts. Als je gezondheidsklachten of problemen hebt, bezoek dan een arts of een specialist. Neem jouw eigen verantwoordelijkheid in deze.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!