

Veel mensen kennen kombucha maar Jun is nog relatief onbekend en komt weinig voor. Jun thee is een traditionele gefermenteerde thee gemaakt met groene thee en honing.
Het fermentatieproces wordt ook op gang gebracht door middel van deze zogenaamde scoby. Scoby staat voor: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast (Symbiotische cultuur van bacteriën en gisten).
Scoby is een gelei-achtige zwam. Deze wordt ook wel jun zwam, thee zwam of jun kombucha genoemd. De jun scoby is dus feitelijk de starter voor de te bereiden jun drank. Bij elke fermentatie wordt weer een nieuwe scoby gevormd die los op het oppervlak drijft, of soms zich hecht aan de moeder scoby.
Het verschil tussen kombucha en jun
Jun scoby is dus familie van de kombucha scoby. De zwammen lijken erg op elkaar. De Jun scoby is witter of transparanter van kleur. Het grote verschil zit het hem in dat Jun thee fermenteert in een groene thee met rauwe honing. Kombucha fermenteer je in zwarte thee met suiker. Er is ook een verschil in smaak tussen jun en kombucha. De Jun thee smaakt subtiel zoet door de honing, zachter en lichter en vaak bruisender. Een jun cultuur voltooid zijn fermentatieproces ook veel sneller dan kombucha. Jun bewaar je het beste op kamertemperatuur ca. 18 t/m 22 graden , waar kombucha een warme omgeving nodig heeft om te fermenteren.
Jun thee maakt echter minder snel dochter culturen aan, vandaar dat het ook moeilijker is om aan een jun cultuur te komen.
Herkomst
Hoewel het nog steeds niet duidelijk is waar Jun oorspronkelijk werd gemaakt, beweren westerse leveranciers dat het duizenden jaren geleden is ontwikkeld door de monniken van Bon in Tibet en Noord-China. Sommige websites beweren dat het uit Tibet komt, waar het al 1000 jaar wordt gemaakt. Helaas wordt er in boeken over Tibetaans eten en zelfs in een gespecialiseerd boek over fermenten uit de Himalaya niet over gesproken .” https://en.wikipedia.org/wiki/Jun_(drink)
Gezond
Geen twee kombucha-SCOBY’s zijn gelijk, maar de volgende microben worden veel gevonden. Gisten: Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii en Zygosaccharomyces bailii. Verder vind je verschillende candida- en aspergillusgisten. Bacteriën die veel in kombucha zitten zijn Bacterium xylinum, Bacterium gluconium en Acetobacter hetogenum.
Hoewel er behoefte is aan meer wetenschappelijk onderzoek, wordt gezegd dat jun kombucha probiotische voordelen heeft die vergelijkbaar zijn met die van klassieke kombucha. Het kan helpen bij de spijsvertering, het immuunsysteem versterken en ontgiftende effecten hebben vanwege de aanwezigheid van verschillende nuttige bacteriën en gisten die tijdens de fermentatie worden gevormd.
Aan kombucha worden allerlei gezondheidsclaims gehangen. Het ontbreekt namelijk aan onderzoek bij mensen. Tot nu toe is slechts één klein onderzoek uitgevoerd bij mensen, maar dat ging om mensen met diabetes type 2.
Ik heb een overzicht verzameld van samenvattingen van wat bekend is over Jun en Kombucha scoby’s en hoe deze samenstelling mogelijk een rol speelt en de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met de consumptie van kombucha. Deze onderzoeken en samenvattingen zijn wel in het Engels. Je kunt een vertaling inschakelen via instellingen van je browser.
Onderzoek naar kombucha
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279718307385#bib53
- https://yayakombucha.com/blogs/news/introducing-yaya-kombucha-to-the-world-of-science-the-results
- https://yayakombucha.com/blogs/news/introducing-yaya-kombucha-to-the-world-of-science
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10221066/
Verder publicaties over Kombucha kun je hier lezen: National Library of Medicine & The National Center for Biotechnology Information Pubmed is belangrijke bron van wetenschappelijke studies en informatie. Daarnaast is Google je beste vriend om meer over kombucha te komen weten.
Supermarktversies van kombucha
Het hippe drankje onder de frisse drankjes: kombucha. Toch lijkt er iets opmerkelijks aan de hand te zijn. De ingrediënten van een flesje kombucha variëren namelijk sterk. Keuringsdienst van waarde onderzoekt wat het drankje precies is en hoe je het zelf maakt.
Toch wijkt de versie die in de supermarkten te vinden is sterk af van het traditionele product. De supermarktversies zijn doorgaans sterk bewerkt en bevatten extra suikers.
Er bestaat geen vastomlijnde definitie van wat kombucha is. Daarom voegen producenten naar eigen inzicht allerlei extra ingrediënten toe, zoals vruchtensappen, zoetstoffen en verschillende soorten thee.
Sommige leveranciers pasteuriseren de kombucha om de houdbaarheid te verlengen, waardoor de levende bacteriën niet overleven. Terwijl het drankje juist bekend staat om zijn levende bacteriën. Op de verpakking is het niet verplicht dit te melden.
Bekijk de uitzending keuringsdienst van waarde: Kombucha
Jun-thee is nog niet commercieel. Voor zover ik weet nog niet te verkrijgen in supermarkten of biowinkels.
Disclaimer: Deze informatie is bedoeld voor persoonlijke en spirituele groei. Deze informatie mag alleen worden gebruikt voor educatieve doeleinden.
Deze informatie & producten op deze site vervangen nooit het bezoek aan een arts. Als je gezondheidsklachten of problemen hebt, bezoek dan een arts of een specialist. Neem jouw eigen verantwoordelijkheid in deze.



