Beer symboliek en betekenis

Heb je behoefte aan wat rust en ontspanning, of heeft het leven een beetje zijn zoetheid verloren? Is het tijd om standvastig te blijven en potentiële bedreigingen zonder angst het hoofd te bieden? Beer, als geest-, totem- en krachtdier, kan helpen! Bear leert je om op je instinct te vertrouwen en alles los te laten wat je pad blokkeert. Duik diep in de symboliek en betekenis van beren om erachter te komen hoe deze Animal Spirit Gids u kan ondersteunen, versterken en bekrachtigen.

Omdat je op zoek bent naar de leringen van Bear Medicine, is dit een teken dat je hogere zelf je voorbereidt op een leiderschapspositie – al was het maar in je eigen leven.

Beer symbolische kernwoorden

 • Artemis en Diana
 • Moed
 • Aarde-element
 • Humor
 • Persoonlijke waarheden
 • Speelsheid
 • Stroom
 • De Geest laten rusten
 • Sjamanistische genezing
 • Strijders geest

Inhoudsopgave

Beer symboliek en betekenis

grizzly bear walking beside pond

Wanneer de Beer je leven binnendringt, zijn er verschillende dingen die deze spirit animal je probeert te vertellen. Als u bijvoorbeeld een ouder bent, zijn afbeeldingen van een berin erg krachtig. Uw kinderen hebben mogelijk uw bescherming nodig tegen een groep, persoon of situatie.

In minder specifieke bewoordingen geeft Berenspirit ons kracht in tijden waarin we ons zwak of hulpeloos voelen . Het leven kan een uitdaging zijn, en de Beer is absoluut opgewassen tegen deze taak, ongeacht de bron. Als je je woorden hebt ingeslikt en je visie in gevaar hebt gebracht, is de boodschap van Bear: “Blijf trouw.”

Soms vraagt ​​de Beer ons om een ​​gezaghebbende rol te aanvaarden, niet alleen om ons eigen leven te leiden, maar ook om anderen te begeleiden . Denk aan de lengte en het gewicht van de beer – het vergt respect; dit is niet het moment om ‘dood te spelen’, maar eerder om te engageren en te inspireren!

De Beer Spirit heeft nauwe banden met de sjamanistische traditie, vooral in Noord-Amerika en Siberië. Een ijsbeer wordt specifiek vereerd als wijze en opvoeder. Vikingen droegen berenhuiden om naderende hordes bang te maken en een beroep te doen op de kracht van de beer in de strijd.

Als we naar de winterslaapcyclus van een beer kijken, worden we ook herinnerd aan de waarde van rust, stilte en privacy, vooral in onze drukke samenleving. Het is belangrijk om afstand te nemen van de dagelijkse drukte, zodat we echt naar ons hogere zelf en het goddelijke kunnen luisteren.

In China aanbaden mensen tijdens de Han-dynastie beren. Dit symbool was zo krachtig dat Beer een totemdier voor het land werd.

Pandaberen zijn goed bekend in deze regio, en mensen beschouwen ze als een symbool van welvaart, overvloed, rustig aan doen en onszelf met succes aan meer dan één taak onderwerpen .

In Feng Shui is de beer mannelijk . Berenfiguren die bij de voordeur zijn geplaatst, fungeren als bewakers voor iedereen die zich daarin bevindt. Voor iemand die een kind verwacht, is het houden van een berenbeeld een manier om een ​​gezonde baby (meestal een jongen) te verzekeren.

Onder de Ainu van Japan was Beer een god in een dierenvermomming .

Beer Spirit Animal

spirit animal bear

Wanneer Beer als Geestdier naast je komt staan, is er de zekerheid van hernieuwde kracht en moed. Welke tegenslag je ook tegenkomt, Bear houdt je stevig vast totdat de ontberingen voorbij zijn.

Daarna zal de beer niet zomaar verdwijnen, maar blijft hij in uw bewustzijn, waardoor genezing in lichaam, geest en ziel wordt vergemakkelijkt. Kijk, beren behoren tot de ultieme beschermers. Hoewel velen in het dierenrijk bereidwillig hun leven opgeven om hun jongen te beschermen, zijn er maar weinig zo onbevreesd als Bear. Zodra dat soort moed wortel schiet in je ziel, zal het er voor altijd zijn.

Het kan zijn dat de beer ook in een tijd van zelfonderzoek is beland; dit kan een moment zijn waarop je ‘grottijd’ nodig hebt, zodat je echt naar je hart kunt luisteren in plaats van naar 101 stemmen, die allemaal, hoewel goedbedoeld, lijken te denken dat ze weten wat het beste voor je is.

Vind jouw waarheid. Beleef het dan met dezelfde humor en eer als Bear.

Beer totemdier

grayscale photo of a polar bear cub

Als je geboren bent met een berentotem (of dit machtige maar humoristische en speelse wezen als je totemdier hebt gekozen), heb je een natuurlijke kracht, zekerheid en aanleg als je leiderschapsrollen op je neemt.

Berenmensen grommen bij tegenslag en komen de mensen in hun omgeving te hulp in tijden van nood. Misschien vindt u ook een roeping in de geneeskunde, of deze nu holistisch of mainstream is. Berengeest is herstellend en herstellend.

Dat betekent echter dat je ook voor jezelf moet zorgen, vaak door regelmatig retraites te nemen om bij te tanken.

De enige waarschuwing waar we ons bewust van moeten blijven is dat berenmensen een opvliegend karakter hebben. Pas op dat je niet zonder geldige reden aanvalt. Onderscheidingsvermogen is je bondgenoot.

Beer krachtdier

nature water playing animals

Zoek de Beer Spirit als hulp als je instinct een beetje afwijkend lijkt. Beer wordt dan een gids op je reis om je inzicht aan te scherpen, ook op psychisch en emotioneel gebied.

Bear kan u ook helpen persoonlijke vaardigheden te ontdekken, erkennen en versterken die we anders misschien zouden onderschatten. Laat los wat je tegenhoudt en omarm Bear’s wijsheid.

Beer als krachtdier is vooral handig als je geaard moet blijven en op vaste grond moet lopen. Beren hebben krombenige benen; dit helpt hen bij het evenwicht en stelt hen in staat boomtakken beter vast te pakken / niet uit te glijden op ijs. Hierin kan Berenenergie je helpen ‘greep te krijgen’, je balans te vinden en met kracht en vertrouwen door elke situatie heen te stappen.

Native American Beer symbolische betekenissen

Onder de indianen vertegenwoordigt Beer een extreem sterke geneeskunde, inclusief de speciale krachten op het gebied van wijsheid, kracht en genezing . Het is zozeer het geval dat verschillende stammen, waaronder de Zuni, berencharmes en fetisjen dragen of dragen voor geluk en om de kracht van Berengeest te allen tijde bij zich te houden. .

De Pueblo-traditie vertelt ons dat Bear de westelijke wijk van de schepping bewaakt. In de inheemse overlevering wordt vaak over Beer gesproken als een disciplinaire dierengeest die een oordeel uitspreekt over slechtgemanierde mensen.

De Zuni houden ook berenfetisjen, aangezien dit dier een heilige beschermer is. De Inuit vereren beren en geloven dat als iemand wordt gedood door een beer, hij zal evolueren en reïncarneren als een sjamaan die met de geest van dit dier werkt.

Verschillende stammen hebben Bear-clans, waaronder de Chippewa, Creek, Algonquian, Huron en Hopi. Sommige stammen hebben een berendans die krijgers kracht geeft en een beschermende jacht garandeert. Ten slotte wordt Bear sterk geassocieerd met de medicijnman of sjamaan van verschillende stammen.

Beer wordt geassocieerd met de westelijke richting. Dit dier wordt ook beschouwd als een van de meest toegewijde vechters. Omdat bekend is dat ze ondanks hun verwondingen blijven vechten, dacht men ooit dat ze zichzelf konden genezen.

Beer wordt ook vaak geassocieerd met adel en wijsheid. In de inheemse folklore is Beer meestal een figuur die gemakkelijk misleid kan worden door bedriegers, of een figuur die de moraal vertegenwoordigt. In de meeste gevallen wordt Beer afgeschilderd als een krachtig dier dat liever ‘leeft en laat leven’ dan een agressieve houding aanneemt tegen een onschuldig persoon.

De symboliek van de beer houdt dus in dat ontberingen alleen iemand overkomt die iets verkeerds heeft gedaan als de Beer erbij betrokken is. Er is geen onschuldig slachtoffer. Als de Beer zijn agressie tegen iemand gebruikt, wordt aangenomen dat deze op de een of andere manier is uitgelokt.

Inheemse volkeren modelleren de verhalen over het verzorgen van beren vaak naar observaties van zorgzame en beschermende instincten van moederberen in het wild.

Er zijn talloze verhalen over beren die mensen grootbrengen, mensen die tussen de beren leven, enzovoort. Er wordt aangenomen dat beren tot de verbeelding van mensen spraken vanwege hun gelijkenis en gelijkenis met mensen, vooral in de manier waarop ze hun voorpoten gebruiken in relatie tot het gebruik van de handen door mensen.

Hoewel er op beren werd gejaagd, waren er ook strikte regels over onder welke omstandigheden er op beren kon worden gejaagd en gedood. Dit lijkt ook in andere culturen voor te komen, aangezien het erop lijkt dat Bear vaak een paradoxale positie inneemt in relatie tot mensen, waarbij hij wordt vereerd en beschermd, maar ook af en toe wordt opgeofferd of opgejaagd.

Er waren ook taboes op het beledigen van beren en moederberen en welpen waren verboden terrein voor jagers.

Beer als Keltisch dierensymbool

De Keltische traditie verweeft veel verschillende dierensymbolen tot een samenhangende mythologie, waaronder de beer. Als voorbeeld is er Artio, de godin van de natuur, die de vorm aannam van een beer. Er wordt gedacht dat jagers haar geest aanriepen om hen naar veiligheid en succes te leiden. Over het algemeen symboliseerde deze dierengeestgids kracht en kracht, inclusief die van God.

Een voorbeeld hiervan kwam tijdens de Winterzonnewende, toen mensen tijdens de donkere wintermaanden ritueel een beroep deden op de Grote Beer voor veiligheid. Bovendien verschijnt de Keltische God Cernunnos met beren in verschillende illustraties. In feite is Beer de Oermoeder die leidt en beschermt, en daarom werden Berenklauwen vaak amuletten en talismannen.

Voor de Keltische krijger stelde het kiezen van de beer als een persoonlijke dierentotem hen in staat macht te putten om de clan of stam te beschermen; zichzelf energie geven voor de strijd; het versterken van iemands wil en persoonlijke kracht om de “strijd” te doorstaan; en het tempo bepalen zodat het mogelijk wordt om op het juiste moment te handelen. Keltische krijgers zagen Beer ook als een dierlijke bondgenoot in hun interactie met autoriteit (in de regionale heraldiek vertegenwoordigen beren bijvoorbeeld het koningschap).

Beer droom betekenis

Bij droominterpretatie hebben berendromen een grote verscheidenheid aan betekenissen, afhankelijk van het type, de kleur en de actie die het wezen onderneemt, en de culturele context.

In Arabische gemeenschappen vertegenwoordigt de ontmoeting met een beer bijvoorbeeld een conflict met een machtige en energieke vijand; in Europa betekent het potentieel gevaar, en in China voorspelt het de geboorte van een zoon.

Over het algemeen symboliseert de beer die in je dromen verschijnt echter een tijd waarin je je ruimte en plaats in de wereld moet terugwinnen. Vertrouw op je instinct en luister naar je hart voordat je iets dwangmatigs en potentieel schadelijks doet. Voor meer informatie over dromen over beren.

Beer in astrologie en sterrenbeelden

Beer is een van de twaalf Native American sterrenbeelden. Klik om alles te lezen over de berentotem in de Indiaanse astrologie .

Beer in de Chinese dierenriem en astrologie

Beer behoort niet tot de traditionele Chinese dierenriem, maar de Beer verschijnt wel als een sterrenbeeld genaamd Dou, wat wij de Grote Beer of Ursa Major noemen. De symboliek van deze sterrengroepen is over het algemeen die van kracht, moed en mannelijke energie. Een uitzondering doet zich voor onder de taoïsten die Dou verpersoonlijken als de belangrijkste stergodin die de dageraad en het licht belichaamt. Haar krachten omvatten genezing door visualisatie, veilige bevalling en verzorging.

Beer in Keltische dierenriem en astrologie

Het Keltische sterrenbeeld Beer is verbonden met de Alder-maan (18 maart – 14 april). Als je in deze periode geboren wordt, krijg je een sterke mystieke nieuwsgierigheid en gevoeligheid, samen met de primitieve moed die Bear kent en een scherp gevoel voor avontuur.

Sleutelsymboliek: levenslust, bescherming van het gezin, moed en nieuwsgierigheid.

Beer in de Azteekse dierenriem en astrologie

De Azteekse dierenriemtraditie en de Azteekse kalender maken geen gebruik van de beer. We zien echter wel dat de God Tezcatlipoca geassocieerd wordt met Ursa Major. Van daaruit waakt hij over krijgers en kan hij voor hen verschijnen op kruispunten met een uitdaging.

Beren in de Bijbel

Beren worden meerdere malen genoemd in de Bijbel. Kings vertelt een verhaal over jonge mensen die de spot drijven met een profeet. God stuurt dan twee beren om ze te verscheuren. Beren worden meerdere keren in de Bijbel gestuurd om de consequenties te dragen en dienen meerdere keren als een verlengstuk van Gods wil. Daarentegen wordt Beer ook gebruikt als een symbool van het kwaad, een roofdier voor de beeldspraak van Jezus, afgebeeld als een Lam.

De Bijbel verwijst ook naar Beer als een symbool van bescherming en wreedheid. Dit thema wordt veelvuldig herhaald in culturen over de hele wereld. Er wordt ook gezegd dat David zijn volk moest beschermen tegen berenaanvallen. Daniel beschrijft Bear in vergelijking met tegenstanders in de strijd. Veel verwijzingen naar Bear impliceren dus dat er felle tegenstanders zijn.

Spirituele betekenis van beren

De spirituele betekenis van een Beer heeft betrekking op beschermende instincten. De beer helpt je jezelf en anderen te verzorgen. Wanneer een Beer in uw leven verschijnt, wordt je wellicht geroepen om uw kracht te laten gelden ten dienste van het helpen van degenen die kwetsbaar zijn.

De spirituele betekenis van beer heeft ook betrekking op uw vermogen om plezier en plezier in uw leven te hebben. Vergeet niet jezelf te trakteren op een vleugje honing om de reis de moeite waard te maken. De Beer helpt je te overwinteren en dringt diep door in je onderbewustzijn om ook je innerlijke wijsheid op te roepen.

De Bear kan je helpen vrede te sluiten met je instincten en met je schaduwkant te werken. Er wordt ook aangenomen dat Bear een evenwicht bewaart tussen je spirituele verlangen naar vrijheid en de noodzaak om je te conformeren aan sociale normen. Hoewel toevlucht zoeken in het bos vaak wordt gezien als een beerachtige spirituele zoektocht, wordt je eraan herinnerd dat berenwijsheid ook bedoeld is om te worden gedeeld in moderne landschappen. Je kunt niet elk probleem oplossen door je terug te trekken in de wildernis.

Beren worden vaak geassocieerd met hun eetlust en diëten. Een van de spirituele betekenissen van de Beer is dus om open te staan ​​voor een onverzadigbare honger naar kennis. Honger hebben naar nieuwe ervaringen en ontmoetingen past ook in de symbolische betekenis van een Beer.

Deze wezens kunnen beschermend en fel zijn, maar ook schattig en speels. De Beer herinnert ons eraan flexibel, leergierig en speels te blijven, zelfs als het om serieuze zaken gaat. Zelfs de grootste en felste beren kunnen nog steeds nieuwsgierig en aanhankelijk zijn. Bear herinnert ons eraan dat we niet altijd in de verdediging moeten gaan.

Hun winterslaapcyclus is ook spiritueel belangrijk. Dit herinnert ons aan het belang van rust en introspectie. Hoewel beren geassocieerd lijken te worden met zelfgenoegzaamheid, herinnert dit ons er feitelijk aan dat we niet altijd initiatief hoeven te nemen. Soms is het in een rustfase zijn net zo belangrijk als het gebruiken van energie om onze zin te krijgen.

Hun winterslaap kan ook een indicatie zijn van de noodzaak om je aan te passen aan de cycli van de natuur. Als het koud en donker is, moet je je misschien terugtrekken en de balans opmaken, ter voorbereiding op het warmere seizoen. De spirituele afstemming van Bear op de natuur en het weer is ook te zien in moderne associaties tussen ijsberen en klimaatschade.

Beren worden vaak afgeschilderd als antropomorf omdat mensen erkennen dat we eigenschappen gemeen hebben met dit dier. Een van de spirituele betekenissen van Beren heeft dus te maken met het verbinden van het menselijk bewustzijn met het bewustzijn van wilde dieren, het bos en de wildernis in het algemeen. Het beschermen van de natuur en het luisteren naar de wijsheid van de natuurlijke wereld zijn activiteiten die aansluiten bij de spirituele symboliek van een Beer.

Beren mythologie en folklore

Berenmythologie en -folklore omspant de hele wereld. In mythen en folklore vertegenwoordigt Beer de wildheid in de mens. De interface tussen mens en wildernis is belichaamd in dit dier. Beer is een symbool van bescherming, royalty en ambassadeurschap tussen het beschaafde en het wilde.

Beer wordt vaak afgebeeld als een shapeshifter of een boodschapper uit het dierenrijk. Beren vertegenwoordigen de angst voor de ‘ander’ en vormen een mijlpaal in de overgang van kindertijd naar volwassenheid. In sommige overleveringen zijn beren surrogaatechtgenoten of kinderen voor mensen.

Beren dienen het tweeledige doel: mensen beschermen en wijsheid en macht schenken, terwijl ze ook optreden als bewakers en poortwachters. Beren in de mythe worden gebruikt om de gevolgen van het doorbreken van taboes uit te delen. Bear heeft dus de taak om de orde te handhaven en het wilde instinct te scheiden van beschaafd fatsoen.

Dr. Rae Wynn-Grant, ecoloog en natuurbeschermer voor grote carnivoren, heeft onderzoek gedaan naar de rol van zwarte beren in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Haar werk heeft verhalen opgeleverd over tot slaaf gemaakte mensen die zwarte beren in het bos tegenkwamen toen ze probeerden de plantage te ontvluchten. Ze schrijft over de symboliek van Black Bears als een verlengstuk van de gevaren waarmee slavenhouders worden geconfronteerd door plantage-eigenaren die slaven houden.

Voor sommigen ontmoedigde de angst voor ontmoetingen met beren ontsnappingspogingen. Maar voor anderen, zoals Charles Bell, een tot slaaf gemaakte man die de plaatselijke topografie en het overleven leerde nadat hij op jacht was gestuurd, leidde de kennis van dit roofdier tot het vermogen om beren in het wild te verslaan en anderen hoop te geven dat ontsnappen mogelijk was.

Zo vormde een Beer in deze tijd in de Afrikaans-Amerikaanse cultuur een obstakel voor de bevrijding en vertoonde hij symbolisch gelijkenis met de slavenmeester. De macht van een Beer vormde een bedreiging, maar zelfs zij konden verslagen worden.

Beer betekenis in de Griekse en Romeinse mythologie

Ursa Major en Ursa Minor, de Grote en de Kleine Beer, ontlenen hun naam aan het verhaal van Callisto. Ze was de dochter van koning Lycaon en vriendin van Artemis. Als nimf legde ze een gelofte van kuisheid af. Zeus transformeerde zichzelf in Artemis om Callisto te verleiden. Ze werd zwanger en Artemis verbande haar. Hera zocht ook wraak en veranderde Callisto in een beer.

Zo symboliseert Beer de gevolgen voor de oerdrift, maar ook voor de beschermende dynamiek tussen moeder en kind.

Deze mythe komt ook voor in de Romeinse overlevering, waarbij Callisto’s naam dezelfde is, maar Juno en Jupiter in plaats van Zeus en Hera.

Artemis komt voor in een ander verhaal dat verband houdt met Bear. Als godin van de wilde wezens en de jacht zou ze verliefd zijn geworden op de grote jager Orion, die ook wordt geassocieerd met de beer. Terwijl ze met haar broer Apollo aan het jagen waren, daagden deze tweelinggoden elkaar uit voor een wedstrijd. Maar Apollo, die de liefde van zijn zus voor Orion kende, misleidde haar om haar minnaar neer te schieten. Vervolgens maakte ze een plaats voor hem aan de nachtelijke hemel als het sterrenbeeld Orion.

De Beer kan je leren je bewust te zijn van valse trots en bravoure. Toch leert dit dier ook hoe belangrijk het is om je kracht te tonen. Wees niet bang om trouw te zijn aan jezelf en je grenzen te stellen.

Het verband tussen beren en vruchtbaarheid of het grootbrengen van kinderen is ook wijdverbreid. Atalanta, een heldin uit de Griekse mythe, zou in de steek zijn gelaten door haar vader, die haar voor dood achterliet. Hij had op een zoon gehoopt en wilde geen dochter grootbrengen.

Er wordt gezegd dat Atalanta werd gevonden door een beer die haar verzorgde en opvoedde. Verder wordt gezegd dat de beer melk te geven had omdat haar eigen nakomelingen door jagers werden gedood. Dit illustreert dus de ingewikkelde dynamiek tussen mensen en beren, die elkaar zowel in gevaar brengen als beschermen.

Er wordt ook gezegd dat Zeus werd verzorgd door een beer. Er is ook het verhaal van Polyphonte, die door Aphrodite werd misleid om verliefd te worden op een beer. Als straf liet Artemis de wezens Polyphonte aanvallen. Haar kinderen waren aanvankelijk half Beer, maar werden door Hermes getransformeerd in een Adelaar, Uil en Gier.

Er is ook een volksverhaal over een hond, beer en leeuw. Ze leefden vredig in het bos met een jager. Op een dag bespotte Hond de Beer, die uithaalde. Dit veroorzaakte voor het eerst onenigheid tussen de dieren.

Nogmaals, de betekenis van de berensymboliek in deze verhalen spreekt zowel over de menselijke interactie met de wildernis als over verzorging en vruchtbaarheid.

In de folklore over de hele wereld bevindt Beer zich in een oordeelspositie, die vaak de moraliteit vertegenwoordigt. Ze bieden lessen over wat je wel en niet moet doen om het hoge niveau te behouden. Ze kennen beloningen toe aan de rechtvaardigen en straffen degenen die immoreel zijn. Dit zou ook hun connectie met koningen kunnen verklaren als facilitators van gerechtigheid in menselijke samenlevingen.

Beren zijn ook figuren van verleiding en lust, vooral in de middeleeuwse folklore. Van beren wordt gedacht dat ze lust en uit de hand gelopen driften vertegenwoordigen. Dit wordt weerspiegeld in de moderne ‘folklore’, zoals het hedendaagse fantasiewerk Game of Thrones, waarin een volksliedje dat is bedacht voor het fictieve verhaal de taboe-affaire tussen een beer en een meisje illustreert. Hoewel het lied op een serieus keerpunt wat eigenzinnigheid aan het verhaal toevoegt, is het ook een allegorie binnen het fictiewerk, dat verwijst naar de gevaren van rivaliserende families die strijden om de macht.

Beer goden en godinnen

Tawaret – Oude Egyptische godin wiens figuur op een beer lijkt. Ze is een godin van de dieren en wordt ook geassocieerd met nijlpaarden en krokodillen. Ze wordt geassocieerd met zowel vruchtbaarheids- als roofzuchtige dieren, wat duidt op een beschermende aard als creatrix.

Odin – Er wordt gezegd dat deze Noorse God het beeld van een beer heeft aangenomen toen hij de alledaagse wereld bezocht. Als een van de belangrijkste figuren onder de Noorse goden is Odin krachtig, wijs en sterk. Beer komt in dit geval overeen met een God die bekend staat als dominant onder de machtigen.

Artemis – Griekse godin van de wildernis, beschermer van kinderen en dieren. Ze wordt vooral geassocieerd met bijen, beren en wolven. Ze is zowel bewaker van de bossen en bosdieren als jagerin.

Callisto – In de Griekse en Romeinse overlevering wordt ze in een beer veranderd en na een ontmoeting met Zeus verbannen uit de rest van de nimfen. Oorsprong van Ursa Major en Ursa Minor.

Artio – Vaak over het hoofd gezien Keltische Berengodin. Sommigen suggereren dat de naam van koning Arthur is afgeleid van haar naam.

Ildiko – Hongaarse berengodin. Ze is ook een godin van de jacht, vruchtbaarheid, bescherming en liefde.

Mielikki – Finse godin die de bossen beschermt. Ze wordt ook geassocieerd met de jacht en de bescherming van dieren. Ze wordt geassocieerd met beren en wordt vaak afgebeeld met beren.

Ungnyeo – Volgens de Koreaanse scheppingsmythe is Ungnyeo de Berenvrouw, die van vorm kan veranderen tussen de vormen van een beer en een vrouw.

Diana – Romeinse tegenhanger van Artemis, Diana is een maangodin die wordt geassocieerd met de bossen, het moederschap, de jacht en wilde wezens, waaronder beren.

Hekate – Hekate wordt beschouwd als een Crone-aspect van Diana / Artemis en wordt geassocieerd met bescherming, kruispunten, transformatie en ook met wildernis, waaronder Dog and Bear.

Betekenis van beer in de Noordse mythologie

Het woord ‘Berserk’ is afgeleid van de waanzin die Noordse krijgers binnenkwamen, een trance geïnspireerd door wilde beren. Dit maakte hen woest in de strijd. Ter inspiratie droegen ze zelfs de huid of jassen van beren. Het woord is gerelateerd aan de term ‘Bair-shirt’, die verwijst naar de pakken van berenhuiden die door krijgers worden gedragen terwijl ze zich in razernij opwerkten voordat ze het slagveld betraden. Zowel hun uiterlijk als hun woeste oorlogsrituelen intimideerden hun tegenstanders en hielpen hen hun tegenstanders uit angst te verslaan voordat de fysieke strijd zelfs maar begon.

Het was ook gebruikelijk dat een Berserker als surrogaat werd gestuurd om te vechten in plaats van iemand om hun gevechten te beslechten. Op deze manier heeft Beer opnieuw een overeenkomstige betekenis voor rechtvaardigheid en moraliteit. Beren speelden ook een prominente rol in rituelen. Daartoe behoren sagen van krijgers die beren doden zonder wapens.

Ritueel moorden en op gevechten gebaseerde gerechtigheid kunnen de noodzaak symboliseren om je gevechten zorgvuldig te kiezen. Voer je je eigen strijd of probeer je iemand die sterker of intimiderend is, over te halen om jouw strijd voor je te voeren? Kies je een tegenstander vanwege wat hij of zij vertegenwoordigt? Bijvoorbeeld het doden van een beer om een ​​statement te maken over je eigen kracht en niet omdat het dier een daadwerkelijke bedreiging voor je vormde?

In dit opzicht vertegenwoordigen beren het projecteren van misplaatste agressie.

Op deze manier herinnert Bear eraan dat psychologische perceptie in veel gevallen een groter deel uitmaakt van de ‘strijd’ dan de daadwerkelijke strijd. Het uitstralen van een beeld van kracht en bescherming is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan feitelijk de grootste en sterkste persoon in de kamer te zijn.

Thor correspondeert ook met een Beer. In de Noorse mythologie zijn beren beschermers. Koning Knuut II van Denemarken werd gemythologiseerd als afstammeling van een beer. Men geloofde zelfs dat alle koningen voortkomen uit beren. De Sami geloofden dat beren de niveaus tussen fysieke en spirituele rijken konden doorkruisen. Een Beer had een grote betekenis in deze cultuur.

Beowulf, de Noorse legende, zou ook berensymboliek bevatten. Grendel, de tegenstander van de held Beowulf, wordt afgebeeld met een berenkop. Beer was ook een belangrijk symbool voor de Noorse God Odin.

Beer Betekenis en symboliek in de Finse cultuur

Voor de oude Finnen waren beren ook belangrijk. Ze geloofden dat beren reïncarneerden door zwangere vrouwen, en daarom was het voor zwangere vrouwen taboe om te dicht bij het lichaam van een dode beer te komen. De Berengod Otso werd verzorgd door een Godin. Het was niet de bedoeling dat deze beer zijn klauwen of tanden tegen mensen zou gebruiken. Maar zoals mythen zeggen, overtrad Otso deze regel, waardoor de strijd om overleving tussen mens en beer begon.

In de vroege heidense Scandinavische en Finse cultuur werd het als het best mogelijke eerbetoon beschouwd om een ​​koning het geschenk van een ijsbeer te geven als cadeau voor Yule. IJsbeer blijft tot op de dag van vandaag wereldwijd een symbool van de winter, Yule en Kerstmis.

Beren in de Slavische cultuur en folklore

De Slaven vereerden en jaagden op beren. De God Volos was de beschermer van gedomesticeerde dieren en werd ook geassocieerd met beren.

Het Nivch-volk, de inheemse bevolking van Oost-Rusland en het eiland Sakhalin, heeft berenwelpen een aantal jaren in de val gelokt om als kinderen groot te brengen voordat ze hen tijdens een ceremonie offerden.

St. Seraphim, een hieromonk uit de 18e eeuw, zou als kluizenaar in het bos hebben gewoond. Hij omringde zich met wilde wezens en leefde tussen de dieren, waaronder beren. Volgens de legende zouden dieren hem zonder incidenten bezoeken. Er werd gemeld dat hij zelfs beren met de hand voedde, een handeling die werd uitgevoerd met gelukzaligheid en niet met angst.

Dit verhaal, dat doet denken aan de verhalen van Sint Franciscus, spreekt over het belang van liefde de angst laten overwinnen. In plaats van in de verdediging te gaan, kan St. Seraphim vreedzaam naast elkaar bestaan, zelfs tussen roofdieren.

In deze context kan een Beer je laten zien hoe belangrijk het is om zachtaardig te zijn. Het feit dat je de kracht hebt om iets te doen, betekent niet dat je die spier moet buigen. Kies voor een zachte aanpak en vind manieren om samen te werken in plaats van anderen te confronteren.

Symboliek en betekenis van Afrikaanse beren

De Beer wordt in de Afrikaanse overlevering vaak voorgesteld als een roofdier waar men bang voor moet zijn. Verhalen uit Oost-Afrika omvatten de legende van de Nandi-beer. Dit cryptozoölogische wezen werd naar verluidt op verschillende momenten gezien terwijl hij mensen bedreigde en vee bedreigde. Sommigen vermoeden dat het geen echte beer is, ondanks zijn uiterlijk en naam. Er wordt gezegd dat dit roodharige wezen jaagt om te doden. Er wordt ook aangenomen dat het groter is dan typische beren.

De Nandi Beer heeft de jacht en gevangenneming op slimme wijze weten te ontwijken. Sommigen geloven dat het eigenlijk een grote hyena of een familielid van dit dier is. Anderen vermoeden dat het een prehistorische oorsprong heeft.

In Egypte bestaat een onschuldige en vreedzame witte beer. Dit dier is qua grootte vergelijkbaar met een schaap. Afrika is een van de weinige regio’s waar beren niet inheems zijn, dus de aanwezigheid van beren of beerachtige wezens op dit continent vormt een anomalie.

Het Verre Oosten draagt ​​symboliek en betekenis

Zie Pandabeer-symboliek en betekenissen. (binnenkort online)

De oude Chinese keizer Xuanyuan Huangdi zou beren hebben uitgenodigd in zijn paleis. Dit leidde tot zijn bijnaam, de Berenkeizer. Ze geloofden dat beren verwant waren aan de goden. Ze zochten ook vermaak bij beren en vochten ze met andere dieren.

Bedenk hoe Beer in je leven kan komen als een teken van royalty. Bear moedigt je aan om met vertrouwen te lopen en je kracht en macht te kanaliseren. Laat je niet door anderen onder druk zetten, Bear helpt je te weten wat je waard bent.

De oude Chinezen geloofden ook dat geesten met de beren speelden in hun grotten, omdat de grotten in de zomer open waren en in de winter gesloten. Het was een ongeluk als de grotten in de winter open waren.

Zo kan de verbinding tussen Beer en kinderlijke Geesten je er ook aan herinneren om je onder te dompelen in de natuur en je Innerlijke Kind de vrije loop te laten. Door verbinding te maken met Beer, maak je verbinding met zowel de natuur, de wildernis als met speelse natuurgeesten.

In Feng Shui worden berenbeelden gebruikt om bescherming op te roepen. Het is gebruikelijk om berenversieringen bij de hoofdingang te plaatsen. Er wordt gezegd dat beren mannelijke energie vasthouden. Sommigen gebruiken Berengal echter ook als medisch geneesmiddel.

De Ainu, inheemse volkeren van de eilanden in de buurt van Japan, noemen beren ‘Kamuy’, wat God betekent. Hoewel andere dieren in deze cultuur worden vergoddelijkt, is Beer de koning van de goden. Ze geloofden dat Goden de aarde bezochten in de vorm van beren. Ze domesticeerden ook berenwelpen en vertroetelden ze een paar jaar voordat ze ze opofferden als onderdeel van ceremoniële rituelen.

In sommige oosterse culturen wordt beer ook in verband gebracht met medicijnen. Er wordt gedacht dat de galblaas van een beer krachtige genezende eigenschappen heeft. Het wordt dus gezocht als een aanvullende therapie voor tal van gezondheidsproblemen.

Beer vertegenwoordigt een kruispunt tussen veiligheid en wildernis. Dit dier wordt beschouwd als krachtig, koninklijk, beschermend en verzorgend.

Soorten beren symbolische betekenis

 • Symboliek en betekenis van zwarte beren – Zwarte beren zijn relatief klein. Ze zijn ook adaptief en omnivoor. De symboliek van de Zwarte Beer omvat: bescherming en verdediging tegen gevaar, mystieke reizen naar de onderwereld of verschillende rijken. Black Bear symboliseert ook de noodzaak om je aan te passen aan je omgeving.
 • Symboliek en betekenis van ijsberen – IJsberen zijn de grootste beren en leven in het noordpoolgebied. Ze zijn alleen maar vleesetend en worden ook bedreigd door de klimaatverandering. Hun symboliek omvat genezing en overleving. In moderne tijden is de ijsbeer het symbool geworden van de verwoesting van het klimaat.
 • Symboliek en betekenis van de grizzlybeer – Grizzlyberen zijn groot en kunnen zeer beschermend zijn. Om deze reden worden ze geassocieerd met vasthoudendheid. Bijkomende symboliek omvat assertiviteit, de bereidheid tot het uiterste te gaan om de kwetsbaren en wreedheid te beschermen.
 • Symboliek en betekenis van Vikingberen – Uit onderzoek blijkt dat Vikingen beren als huisdieren hielden. Ze werden ook geïnspireerd door dit dier wiens energie ze in de strijd hebben gekanaliseerd. De symboliek van de Vikingbeer omvat kracht, wijsheid, genezing, trance en strijd.
 • Symboliek en betekenis van bruine beer – Dit zijn de grootste beren in Noord-Amerika en Eurazië. Hun symboliek omvat de verbinding met de aarde. Genezing, wijsheid, speelsheid.
 • Symboliek en betekenis van de Pandabeer – De reuzenpanda is uniek voor China. De symboliek van dit wezen omvat de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie, plezier, zachtheid en kracht. Hoewel ze enorm groot zijn, eten ze bijna alleen planten en symboliseren ze vrede en harmonie met de natuur.
 • Symboliek en betekenis van Kodiakbeer – De Kodiakbeer, afkomstig uit het zuidwesten van Alaska, is een van de grootste ter wereld. Hun symboliek omvat associatie met de goddelijke geest, meesterschap, krijgersgeest, kracht en wreedheid
 • Spirit Bear – Kermode Bear – dit zijn witte zwarte beren in Noord-Amerika. Het zijn geen Albino’s, maar ze hebben eerder een recessief gen dat de ontwikkeling van melanine in de vacht verhindert. Ze worden als heilig beschouwd voor de inheemse bevolking. Het zijn de zeldzaamste beren en de inheemse bevolking vecht om te voorkomen dat ze uitsterven. Ze vertegenwoordigen iets zeldzaams of ongewoons en worden als mystiek gezien.

Wat betekent het om een ​​dode beer te zien?

Het tegenkomen van een dode beer kan angstaanjagend zijn, maar het is geen reden om bang te zijn. Beren symboliseren bescherming, verzorging, familie- en moederbanden. Als u een dode beer ziet, kan dit erop duiden dat u zich bewust moet zijn van een sluimerend probleem dat uw veiligheid in gevaar kan brengen.

Het kan ook betekenen dat er een einde is gekomen aan een tijd van defensieve houding. Het kan zijn dat u de leiding neemt om uw waakzaamheid te laten varen, een tijd waarin u bescherming nodig heeft, is tot rust gekomen.

Als je een dode beer ziet of ervan droomt, is dit een boodschap dat je kunt ontspannen. Het kan zijn dat u de manier waarop u voor uzelf of voor anderen zorgt, moet veranderen. Toch is een periode van strijd of conflict opgelost of voorbij. Je hoeft geen moed meer te tonen en kunt juist kwetsbaarheid tonen.

Voor sommigen kan het zien van een dode beer er ook op wijzen dat een sterk of krachtig persoon momenteel niet in staat is om hen te hulp te komen. Dit kan een teken zijn dat er een verandering moet plaatsvinden. In plaats van je te verschuilen achter een geliefde die sterker is of machtiger lijkt, wordt je nu misschien geroepen om voor jezelf op te komen of je eigen kracht te vinden.

Deze waarneming kan ook een David- en Goliath-achtige boodschap overbrengen. Iemand of iets dat wordt gezien als te groot of te sterk om te falen, wordt omvergeworpen door onverwachte macht. Denk na over de kracht en kracht die op onverwachte plaatsen te vinden is.

Beroemde beren

 • Yogi Beer
 • Winnie de Poeh
 • De Bearenstein-beren
 • Boe boe
 • Fozzy beer
 • Paddington
 • Balco (Het Jungleboek)
 • Hei Bai (de laatste luchtstuurder)
 • Kenai (broer Beer)
 • Lil John (Disney’s Robin Hood)
 • Troetelbeertjes
 • Dankbare dode beren
 • Smokey de Beer
 • De Charmin-beer

Beer gezegden

 • Berenknuffel – een teken van genegenheid. Iemand een Berenknuffel geven betekent dat je hem of haar op een beschermende en liefdevolle manier in je armen wikkelt. Hoewel dit een teken van genegenheid is, zal een echte beer een andere beer omhelzen in een teken van agressie dat bekend staat als bodylock.
 • Druk als een beer in winterslaap – Een ironisch idioom dat suggereert dat je doet alsof je het druk hebt.

Beer jargon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: No No !!